Skilj dig inte förrän du försökt hitta tillbaka

Bennys Kärleksakut, del 3: För Gunilla känns livet ensamt och tomt. Dottern har flyttat hemifrån och mannen har förvandlats till en oattraktiv främling. Benny Rosenqvist har lång erfarenhet av att vägleda människor i livskriser. Hans råd är: kasta dig inte ut i en skilsmässa. Försök att igen hitta den man eller kvinna du en gång förälskade dig i.

Bennys bästa råd

Funderar du på skilsmässa?

• Försök att hitta tillbaka till varandra i förhållandet. Förgyll vardagen för varandra!

• Lev inte kvar i en relation som är död utan inse att du är värd kärlek.

• Var tacksam för all kärlek du har omkring dig, inte bara från den partner du lever med.

Skilj dig inte förrän du försökt hitta tillbakaDet är ett drygt år sedan Gunillas enda barn, dottern Susanna, flyttade hem-ifrån. Hon lämnade föräldrahemmet på Västkusten för att jobba i Stockholm. Ensamma kvar i den röda tegelvillan blev mor och far, Gunilla och Bosse. Äkta makar sedan 25 år.

För Gunilla var det tungt när dottern lämnade boet. Det blev så tyst hemma. Tyst och tomt. Idag, när Gunilla börjat vänja sig vid att det är så här det kommer att vara, ser hon plötsligt äktenskapet med Bosse som en fotboja.

För första gången som gift, vuxen kvinna har Gunilla haft tid att fundera över sin tillvaro. Hon har sett sin situation med nya ögon. Insett att det är hon som fixar allt där hemma. Och att hon idag gör det för att serva en vuxen människa, sin man.

Under alla år har Gunilla tagit det stora ansvaret i familjen. Hon har sett till att det funnits mat i kylen och rena kläder i garderoben. Hon har dammsugit och tänt levande ljus vid middagarna. Hon har skickat födelsedagskort och haft kontakten med skolan. Och hon har hunnit med sitt deltidsjobb inom vården. Under tiden har Bosse lagt all kraft på karriären.

Så har det rullat på, år efter år. Men nu inser Gunilla att så här vill hon inte ha det längre. Hon, som alltid känt att äktenskapet är för resten av livet, funderar idag över om det kanske är bäst att hon skiljer sig från Bosse.

Skilj dig inte förrän du försökt hitta tillbakaKärlek måste vårdas

För plötsligt är deras olikheter så tydliga, de har ingenting gemensamt. Inte nu längre, när inte Susanna finns där som en bro mellan mamma och pappa. Bosse attraherar henne inte länge. Hon upplever att de blivit främlingar för varandra.

Hemmets Journals livsguide Benny Rosenqvist lyssnar på Gunillas berättelse och konstaterar att det är många som skiljer sig när barnen flyttar hemifrån. Det är ju kring barnen allting kretsar medan vi föräldrar glömmer bort oss själva. Sedan står vi där, två vuxna som ska hitta ett liv tillsamman. Då är ofta skilsmässa enda utvägen.

– När ditt barn flyttar möter du en ny människa i din man, säger Benny. Och ni två måste börja en ny resa tillsammans, en resa i äktenskapet. Du, Gunilla, måste vara öppen för vad Bosse vill ha. Och du ska påminna honom om vad du vill ha.

– Det är viktigt att ni ser varandra!

Benny arbetar som frisör i Malmö och möter massor av människor i sitt arbete. Många gifta par klipper sig hos honom och Benny slås ofta av att kvinnor i 50-årsåldern är mycket bättre på att sköta sitt utseende än vad männen är.

– Jag tänker ibland: “Märkligt att hon är gift med den gubben – hon som är så piffig”, säger Benny. Och här ser jag ett problem. Du får inte tillåta den du lever med att förfalla!

– Detta är särskilt viktigt i det skede av livet då barnen flyttar. Då får ni ju plötsligt massor av tid för varandra!
 För när barnen flyttar har vi inte en tredje part att ta hänsyn till längre. Detta sammanfaller med den period i livet när åldern börjar synas på kroppen. Vi går lättare upp i vikt, vi börjar få krämpor och känner oss inte längre så attraktiva.

– Då är det viktigt att ta hand om sig själv. Att vårda relationen och varandra, säger Benny. Ät romantiska middagar. Gå på teater och bio. Gör en romantisk resa.

– Och ställ samma krav på din partner som du ställer på dig själv. Din partner ska lukta gott och tänka på vikten!

Benny brukar skoja om att datumet i vigselringen är ett bäst-före-datum.
– Ja, innan vi gifter oss är vi ju väldigt noga med vårt utseende, säger Benny.

Men när vi varit hos prästen är det inte lika viktigt längre. Då är vi ju i hamn…
– Men kärlek måste vårdas!

När det gäller fördelningen av hushållsarbetet är det så, menar Benny, att kvinnor oftare tar ansvaret för hemmet. De klarar av att utvecklas både i jobbet och privat. Män, däremot, är ofta fullt nöjda med sin relation och kan därför lägga all kraft på att utvecklas i jobbet.

– Då krävs det kraft att säga ifrån för att få partnern att ta sin del av ansvaret hemma, säger Benny.

Benny tycker att Gunilla och Bosse ska se över sin situation och jobba på en bättre arbetsfördelning.

– Var och en ska göra det den är bra på, säger Benny. Det arbete som ska utföras – det ska ni dela på!

Viktigt att planera

Bennys råd till Gunilla är att hon och Bosse börjar skriva in i sin kalender vad det är som ska fixas.

– Planera – och se till att det görs, säger Benny. Det fungerar, jag vet! Jag har själv provat.

Benny berättar om sina morgonmöten. De har han hållit en gång i veckan tillsammans med sin partner, möten på temat “Nu ska vi bygga vår relation”.

– Då har vi gått igenom det som ska göras hemma, säger Benny. Allt från städning till matlagning. Vi har också diskuterat vad vi ska göra till helgen. Vi har planerat vår semester. För det är viktigt att mötena inte bara innehåller tråkiga saker, även det roliga måste upp till diskussion.

– Se förhållandet som ett företag, fortsätter Benny. Då inser du att det behövs både personalfester och personalvård för att det ska fungera! Och ni har delägarskap i företaget äktenskapet. Ni äger det tillsammans och sköter det ihop.

Benny ser ett mönster som är gemensamt för de flesta äktenskap. Kvinnor ställer större krav på sig själva för att de ska anses som lyckade. I hemmet. Som mamma. Som äkta hälft. Och som yrkeskvinna. Inte konstigt, menar Benny, att det är mest kvinnor som drabbas av utbrändhet. Just därför är det viktigt att hon inte drar hela det tunga lasset hemma.

– Sedan växlar situationerna i livet, säger Benny. Då kan den som har bäst möjlighet för ögonblicket, fixa mer hemma. Under förutsättning att den andra parten tar ett större ansvar under en annan period. Det måste finnas en balans.

– Du kan inte bara ta ut från bankkontot, säger Benny, du måste sätta in också. Annars blir det tomt. Så fungerar ett förhållande med!

Skilj dig inte förrän du försökt hitta tillbakaHar blivit bekväm

Gunilla valde sin totala motsats, när hon gifte sig med Bosse. Hon är utåtriktad och social medan Bosse är tyst, lugn och intellektuell. Dessutom har de helt olika rytm i livet. Medan Gunilla kör på i högt tempo, har Bosse knappt styrfart. När hon längtar efter att det ska hända saker, är han nöjd som det är. Bosse vill helt enkelt inte ha en så stor värld som Gunilla.

– Jag är 51 år och känner att det finns så mycket kvar i livet, säger Gunilla. Jag har en längtan! Men jag tror tyvärr inte att Bosse delar den.

Benny bekräftar att det är vanligt att vi väljer partners som är olika oss själva. Särskilt när vi stadgar oss i unga år.

– Det beror på att du som människa känner dig hel när du möter någon som är olik dig, förklarar Benny. Du behöver motstånd för att utvecklas. Medan de personer du lär känna senare i livet ofta är mer som du själv. Eller hur!

Olikheter ska skapa problem. Men de kan också vara en tillgång, menar Benny.
– Vi ska vara glada åt vår partners egenheter och lära något av dem. Det är viktigt att se dem som en tillgång, se fördelarna med att leva med en person som är annorlunda än du själv.

– Och kom ihåg att det inte alltid är den andre som gör fel. Vi måste akta oss för att tro att vi själva alltid gör rätt.

Benny kan i Gunillas och Bosses fall se att de båda är orsak till att det blivit en så sned fördelning i hushållsarbetet.

– Bosse har gjort fel som har utnyttjat dig, säger Benny. Ditt misstag är att du tillåtit det. Jag kan misstänka att det blivit ett behov hos dig att passa upp, att du trivts med att känna dig behövd.

– Men glöm inte att männi-skan är lat av naturen. Den som blivit bortskämd under lång tid är inte beredd att plötsligt börja ta ansvar. Det är precis så det varit med Bosse. Han har blivit bekväm efter alla år av service hemma. När du nu ifrågasätter hans favörer blir han fullständigt handfallen.

Benny menar att Gunilla även vant sin man vid att hon är den starka parten i förhållandet. Den duktiga, den som klarar allt. När hon nu börjat signalera att hon inte orkar längre, då vet inte Bosse hur han ska hantera situationen.

– Han kan se att du behöver bli omhändertagen men han vet inte hur han ska göra, säger Benny. Han har ju aldrig ställts inför detta tidigare.

Egen tid

Benny har sett många exempel på förhållanden där kvinnan pratat med sina väninnor om hur missnöjd hon är i sitt äktenskap, att hon inte längre känner någon passion för sin man. Men ofta har hon inte pratat med honom om detta. Så när hon plötsligt lägger fram problemen – kanske föreslår skilsmässa – är han totalt oförstående.

– Det beror på att kvinnor är bättre på att reflektera över relationen, säger Benny. I ditt fall, Gunilla, har du plötsligt insett att du levt ditt vuxna liv med två barn. Susanna. Och Bosse. Enda skillnaden är att Bosse aldrig kommer att flytta hemifrån, för han har insett hur bra han har det!

Benny skrattar när han ser Gunillas förvånade min. Men han har ett recept på hur hon ska komma tillrätta med den olust hon känner och rädslan för att hon och Bosse är så olika.

– Det är viktigt att du vidgar dina vyer. Du ska bygga upp ett nät av vänner som fyller dina olika behov. Någon att gå på bio med. En vän att prata relationsproblem med. En reskompis. Kanske ännu några vänner. Och så har du Bosse, din man, din älskare, din närmaste vän.

– Du kan inte kräva att en och samma person ska fylla alla dina behov. Ingen människa kan vara så total. Därför behövs vännerna. De tillför friskt blod i äktenskapet.

En annan viktig sak som Benny vill framhålla är att Gunilla måste värna om tid på egen hand. Tid då hon ägnar sig åt sina intressen.

– Det är då du utvecklas, säger Benny. Och du måste bejaka dina egna behov för att bli stimulerad i ett äktenskap.

Benny berättar om sin VMB-tid som under alla hans vuxna år funnits inskriven i almanackan. Något som väckt viss misstänksamhet i de relationer han levt i…

– Det betyder Vara Med Benny-tid, förklarar han med ett leende. VMB-tiden innebär absolut inte att jag träffar någon annan. Jag träffar mig själv! Det är min egen stund. Sådana stunder behöver alla människor. De gör gott för båda parter i ett förhållande.

Gunilla har idag större behov av ensamhet än hon haft tidigare. Ensam tid med sina tankar,  med sin favoritmusik. Här skiljer hon sig från Bosse. Han har alltid tagit egen tid – om han känt för att läsa en bok så har han gjort det.

– Jag har också haft de här behoven, säger Gunilla. Men det är först nu, när Susanna flyttat, som jag börjat bejaka dem.

Gunilla kan se att hon inte varit riktigt ärlig mot Bosse. Hon har stretat på med alla måsten hemma och blivit sur och irriterad utan att förklara varför. Hon har inte velat visa sig svag inför Bosse

– Gunilla, det är viktigt att du vågar visa vem du är, säger Benny. Och är det någon du ska vara ärlig mot, så är det den man du lever tillsammans med. Du måste kunna säga: “Idag vill jag vara ifred”. Eller vara arg om du har behov av det.

– Om du är ärlig mot Bosse och kräver att han är ärlig mot dig, då kommer ni att ha lättare att förstå varandra!

Att det är många äktenskap som tar slut när barnen flyttar hemifrån är kanske inte så konstigt, menar Benny. Förhållandet kan bli iskallt när två vuxna ska tillbringa all ledig tid med varandra. Man känner kylan, när elementet flyttar hemifrån…

– Men jag tycker inte att man ska utgå från skilsmässa, säger Benny. Istället ska man jobba med relationen. Påminna sig själv om det som var så speciellt med mannen man en gång gifte sig med. Fundera över vad som hänt på vägen. Och om det går att hitta tillbaka.

– Men om man inte mår bra i sin relation, så ska man gå skilda vägar. Det får inte bli ensamhet i tvåsamhet. Är relationen över – gå vidare!  

Skilj dig inte förrän du försökt hitta tillbaka

Bennys Kärleksakut, del 3: För Gunilla känns livet ensamt och tomt. Dottern har flyttat hemifrån och mannen har förvandlats till en oattraktiv främling. Benny Rosenqvist har lång erfarenhet av att vägleda människor i livskriser. Hans råd är: kasta dig inte ut i en skilsmässa. Försök att igen hitta den man eller kvinna du en gång förälskade dig i.

Bennys bästa råd

Funderar du på skilsmässa?

• Försök att hitta tillbaka till varandra i förhållandet. Förgyll vardagen för varandra!

• Lev inte kvar i en relation som är död utan inse att du är värd kärlek.

• Var tacksam för all kärlek du har omkring dig, inte bara från den partner du lever med.

Skilj dig inte förrän du försökt hitta tillbakaDet är ett drygt år sedan Gunillas enda barn, dottern Susanna, flyttade hem-ifrån. Hon lämnade föräldrahemmet på Västkusten för att jobba i Stockholm. Ensamma kvar i den röda tegelvillan blev mor och far, Gunilla och Bosse. Äkta makar sedan 25 år.

För Gunilla var det tungt när dottern lämnade boet. Det blev så tyst hemma. Tyst och tomt. Idag, när Gunilla börjat vänja sig vid att det är så här det kommer att vara, ser hon plötsligt äktenskapet med Bosse som en fotboja.

För första gången som gift, vuxen kvinna har Gunilla haft tid att fundera över sin tillvaro. Hon har sett sin situation med nya ögon. Insett att det är hon som fixar allt där hemma. Och att hon idag gör det för att serva en vuxen människa, sin man.

Under alla år har Gunilla tagit det stora ansvaret i familjen. Hon har sett till att det funnits mat i kylen och rena kläder i garderoben. Hon har dammsugit och tänt levande ljus vid middagarna. Hon har skickat födelsedagskort och haft kontakten med skolan. Och hon har hunnit med sitt deltidsjobb inom vården. Under tiden har Bosse lagt all kraft på karriären.

Så har det rullat på, år efter år. Men nu inser Gunilla att så här vill hon inte ha det längre. Hon, som alltid känt att äktenskapet är för resten av livet, funderar idag över om det kanske är bäst att hon skiljer sig från Bosse.

Skilj dig inte förrän du försökt hitta tillbakaKärlek måste vårdas

För plötsligt är deras olikheter så tydliga, de har ingenting gemensamt. Inte nu längre, när inte Susanna finns där som en bro mellan mamma och pappa. Bosse attraherar henne inte länge. Hon upplever att de blivit främlingar för varandra.

Hemmets Journals livsguide Benny Rosenqvist lyssnar på Gunillas berättelse och konstaterar att det är många som skiljer sig när barnen flyttar hemifrån. Det är ju kring barnen allting kretsar medan vi föräldrar glömmer bort oss själva. Sedan står vi där, två vuxna som ska hitta ett liv tillsamman. Då är ofta skilsmässa enda utvägen.

– När ditt barn flyttar möter du en ny människa i din man, säger Benny. Och ni två måste börja en ny resa tillsammans, en resa i äktenskapet. Du, Gunilla, måste vara öppen för vad Bosse vill ha. Och du ska påminna honom om vad du vill ha.

– Det är viktigt att ni ser varandra!

Benny arbetar som frisör i Malmö och möter massor av människor i sitt arbete. Många gifta par klipper sig hos honom och Benny slås ofta av att kvinnor i 50-årsåldern är mycket bättre på att sköta sitt utseende än vad männen är.

– Jag tänker ibland: “Märkligt att hon är gift med den gubben – hon som är så piffig”, säger Benny. Och här ser jag ett problem. Du får inte tillåta den du lever med att förfalla!

– Detta är särskilt viktigt i det skede av livet då barnen flyttar. Då får ni ju plötsligt massor av tid för varandra!
 För när barnen flyttar har vi inte en tredje part att ta hänsyn till längre. Detta sammanfaller med den period i livet när åldern börjar synas på kroppen. Vi går lättare upp i vikt, vi börjar få krämpor och känner oss inte längre så attraktiva.

– Då är det viktigt att ta hand om sig själv. Att vårda relationen och varandra, säger Benny. Ät romantiska middagar. Gå på teater och bio. Gör en romantisk resa.

– Och ställ samma krav på din partner som du ställer på dig själv. Din partner ska lukta gott och tänka på vikten!

Benny brukar skoja om att datumet i vigselringen är ett bäst-före-datum.
– Ja, innan vi gifter oss är vi ju väldigt noga med vårt utseende, säger Benny.

Men när vi varit hos prästen är det inte lika viktigt längre. Då är vi ju i hamn…
– Men kärlek måste vårdas!

När det gäller fördelningen av hushållsarbetet är det så, menar Benny, att kvinnor oftare tar ansvaret för hemmet. De klarar av att utvecklas både i jobbet och privat. Män, däremot, är ofta fullt nöjda med sin relation och kan därför lägga all kraft på att utvecklas i jobbet.

– Då krävs det kraft att säga ifrån för att få partnern att ta sin del av ansvaret hemma, säger Benny.

Benny tycker att Gunilla och Bosse ska se över sin situation och jobba på en bättre arbetsfördelning.

– Var och en ska göra det den är bra på, säger Benny. Det arbete som ska utföras – det ska ni dela på!

Viktigt att planera

Bennys råd till Gunilla är att hon och Bosse börjar skriva in i sin kalender vad det är som ska fixas.

– Planera – och se till att det görs, säger Benny. Det fungerar, jag vet! Jag har själv provat.

Benny berättar om sina morgonmöten. De har han hållit en gång i veckan tillsammans med sin partner, möten på temat “Nu ska vi bygga vår relation”.

– Då har vi gått igenom det som ska göras hemma, säger Benny. Allt från städning till matlagning. Vi har också diskuterat vad vi ska göra till helgen. Vi har planerat vår semester. För det är viktigt att mötena inte bara innehåller tråkiga saker, även det roliga måste upp till diskussion.

– Se förhållandet som ett företag, fortsätter Benny. Då inser du att det behövs både personalfester och personalvård för att det ska fungera! Och ni har delägarskap i företaget äktenskapet. Ni äger det tillsammans och sköter det ihop.

Benny ser ett mönster som är gemensamt för de flesta äktenskap. Kvinnor ställer större krav på sig själva för att de ska anses som lyckade. I hemmet. Som mamma. Som äkta hälft. Och som yrkeskvinna. Inte konstigt, menar Benny, att det är mest kvinnor som drabbas av utbrändhet. Just därför är det viktigt att hon inte drar hela det tunga lasset hemma.

– Sedan växlar situationerna i livet, säger Benny. Då kan den som har bäst möjlighet för ögonblicket, fixa mer hemma. Under förutsättning att den andra parten tar ett större ansvar under en annan period. Det måste finnas en balans.

– Du kan inte bara ta ut från bankkontot, säger Benny, du måste sätta in också. Annars blir det tomt. Så fungerar ett förhållande med!

Skilj dig inte förrän du försökt hitta tillbakaHar blivit bekväm

Gunilla valde sin totala motsats, när hon gifte sig med Bosse. Hon är utåtriktad och social medan Bosse är tyst, lugn och intellektuell. Dessutom har de helt olika rytm i livet. Medan Gunilla kör på i högt tempo, har Bosse knappt styrfart. När hon längtar efter att det ska hända saker, är han nöjd som det är. Bosse vill helt enkelt inte ha en så stor värld som Gunilla.

– Jag är 51 år och känner att det finns så mycket kvar i livet, säger Gunilla. Jag har en längtan! Men jag tror tyvärr inte att Bosse delar den.

Benny bekräftar att det är vanligt att vi väljer partners som är olika oss själva. Särskilt när vi stadgar oss i unga år.

– Det beror på att du som människa känner dig hel när du möter någon som är olik dig, förklarar Benny. Du behöver motstånd för att utvecklas. Medan de personer du lär känna senare i livet ofta är mer som du själv. Eller hur!

Olikheter ska skapa problem. Men de kan också vara en tillgång, menar Benny.
– Vi ska vara glada åt vår partners egenheter och lära något av dem. Det är viktigt att se dem som en tillgång, se fördelarna med att leva med en person som är annorlunda än du själv.

– Och kom ihåg att det inte alltid är den andre som gör fel. Vi måste akta oss för att tro att vi själva alltid gör rätt.

Benny kan i Gunillas och Bosses fall se att de båda är orsak till att det blivit en så sned fördelning i hushållsarbetet.

– Bosse har gjort fel som har utnyttjat dig, säger Benny. Ditt misstag är att du tillåtit det. Jag kan misstänka att det blivit ett behov hos dig att passa upp, att du trivts med att känna dig behövd.

– Men glöm inte att männi-skan är lat av naturen. Den som blivit bortskämd under lång tid är inte beredd att plötsligt börja ta ansvar. Det är precis så det varit med Bosse. Han har blivit bekväm efter alla år av service hemma. När du nu ifrågasätter hans favörer blir han fullständigt handfallen.

Benny menar att Gunilla även vant sin man vid att hon är den starka parten i förhållandet. Den duktiga, den som klarar allt. När hon nu börjat signalera att hon inte orkar längre, då vet inte Bosse hur han ska hantera situationen.

– Han kan se att du behöver bli omhändertagen men han vet inte hur han ska göra, säger Benny. Han har ju aldrig ställts inför detta tidigare.

Egen tid

Benny har sett många exempel på förhållanden där kvinnan pratat med sina väninnor om hur missnöjd hon är i sitt äktenskap, att hon inte längre känner någon passion för sin man. Men ofta har hon inte pratat med honom om detta. Så när hon plötsligt lägger fram problemen – kanske föreslår skilsmässa – är han totalt oförstående.

– Det beror på att kvinnor är bättre på att reflektera över relationen, säger Benny. I ditt fall, Gunilla, har du plötsligt insett att du levt ditt vuxna liv med två barn. Susanna. Och Bosse. Enda skillnaden är att Bosse aldrig kommer att flytta hemifrån, för han har insett hur bra han har det!

Benny skrattar när han ser Gunillas förvånade min. Men han har ett recept på hur hon ska komma tillrätta med den olust hon känner och rädslan för att hon och Bosse är så olika.

– Det är viktigt att du vidgar dina vyer. Du ska bygga upp ett nät av vänner som fyller dina olika behov. Någon att gå på bio med. En vän att prata relationsproblem med. En reskompis. Kanske ännu några vänner. Och så har du Bosse, din man, din älskare, din närmaste vän.

– Du kan inte kräva att en och samma person ska fylla alla dina behov. Ingen människa kan vara så total. Därför behövs vännerna. De tillför friskt blod i äktenskapet.

En annan viktig sak som Benny vill framhålla är att Gunilla måste värna om tid på egen hand. Tid då hon ägnar sig åt sina intressen.

– Det är då du utvecklas, säger Benny. Och du måste bejaka dina egna behov för att bli stimulerad i ett äktenskap.

Benny berättar om sin VMB-tid som under alla hans vuxna år funnits inskriven i almanackan. Något som väckt viss misstänksamhet i de relationer han levt i…

– Det betyder Vara Med Benny-tid, förklarar han med ett leende. VMB-tiden innebär absolut inte att jag träffar någon annan. Jag träffar mig själv! Det är min egen stund. Sådana stunder behöver alla människor. De gör gott för båda parter i ett förhållande.

Gunilla har idag större behov av ensamhet än hon haft tidigare. Ensam tid med sina tankar,  med sin favoritmusik. Här skiljer hon sig från Bosse. Han har alltid tagit egen tid – om han känt för att läsa en bok så har han gjort det.

– Jag har också haft de här behoven, säger Gunilla. Men det är först nu, när Susanna flyttat, som jag börjat bejaka dem.

Gunilla kan se att hon inte varit riktigt ärlig mot Bosse. Hon har stretat på med alla måsten hemma och blivit sur och irriterad utan att förklara varför. Hon har inte velat visa sig svag inför Bosse

– Gunilla, det är viktigt att du vågar visa vem du är, säger Benny. Och är det någon du ska vara ärlig mot, så är det den man du lever tillsammans med. Du måste kunna säga: “Idag vill jag vara ifred”. Eller vara arg om du har behov av det.

– Om du är ärlig mot Bosse och kräver att han är ärlig mot dig, då kommer ni att ha lättare att förstå varandra!

Att det är många äktenskap som tar slut när barnen flyttar hemifrån är kanske inte så konstigt, menar Benny. Förhållandet kan bli iskallt när två vuxna ska tillbringa all ledig tid med varandra. Man känner kylan, när elementet flyttar hemifrån…

– Men jag tycker inte att man ska utgå från skilsmässa, säger Benny. Istället ska man jobba med relationen. Påminna sig själv om det som var så speciellt med mannen man en gång gifte sig med. Fundera över vad som hänt på vägen. Och om det går att hitta tillbaka.

– Men om man inte mår bra i sin relation, så ska man gå skilda vägar. Det får inte bli ensamhet i tvåsamhet. Är relationen över – gå vidare!  

Scroll to Top