Du var stark som orkade skilja dig!

Bennys kärleksakut, del2: Britt-Marie lämnade till slut sin otrogne och misshandlande make. Nu har hon svårt att förstå hur hon stod ut under så många år. Livsguiden Benny Rosenqvist, med många års erfarenhet av att vägleda människor, tycker inte att det finns någon anledning för Britt-Marie att nedvärdera sig själv. Tvärtom!

Du var stark som orkade skilja dig!

– Du har befunnit dig i en krigszon. Du har ju faktiskt utsatt dig för livsfara! Se det som ett mirakel att du har överlevt. Och tänk: “Nu kan det bara bli bättre!”  (OBS! Kvinnan på bilderna har inget samband med texten.)

Britt-Marie, 51, är hårt prövad av det äktenskapliga livet. Den kärlek som ska finnas mellan två människor som lever ihop, har hon inte fått mycket av. Hennes långa äktenskap har istället byggts på lögner och smärta.

Det har funnits stunder då hon tänkt ta sitt liv. Och hon har gråtit bittert då makens kränkningar fått henne att helt tappa fotfästet i tillvaron.

Men hon har haft tre skäl att kämpa vidare. Tre underbara döttrar som älskar henne och behöver henne. Nu mer än någonsin. Deras pappa avtjänar ett fängelsestraff för grov misshandel av sin hustru.

År av hårda slag och aggressivitet slutade med att Britt-Marie polisanmälde mannen hon varit gift med i nästan 30 år. Då hade han slagit henne så allvarligt att hon fick åka ambulans till sjukhuset. Personalen där blev det stöd hon behövde för att orka ta steget.

Ändå är det inte den fysiska misshandeln som plågat henne mest under de år hon har varit gift. Det var inte det som till slut fick henne att ta ut skilsmässa och lämna sin plågoande. Det var sveket. Sveket som hennes före detta man utsatte henne för genom att ständigt vara otrogen.

I den norrländska stad de kommer ifrån har det ofta hänt att Britt-Marie hört rykten om att hennes man synts med andra kvinnor. Rykten hon har hanterat genom att ta honom i försvar.

– När jag frågat honom om det funnits någon sanning i det folk pratar om, har han reagerat med ilska, säger Britt-Marie. Han har blivit vansinnigt arg och skyllt allt på mig. Min misstänksamhet. Min svartsjuka. Det har alltid varit mig det varit fel på.

Britt-Marie kan räkna upp hundratals tillfällen då det hänt saker som pekat på att hennes man gått bakom hennes rygg och träffat andra kvinnor. Små bagateller, men tillräckliga för att hon skulle uppfatta dem som märkliga. Men med risk för att bli slagen, valde hon oftast att tiga och lida.

– De få gånger vi pratade om det, köpte jag hans ursäkter, säger Britt-Marie. Jag var lojal mot mannen jag gift mig med och som är far till mina barn. Och det ångrar jag bittert idag!

En krigszon

Hemmets Journals livsguide Benny Rosenqvist träffar norrländska Britt-Marie för allra första gången. Han lyssnar på hennes berättelse och börjar med att kommentera hennes kritik mot sig själv.

– Du ska inte ångra dig eller ha negativa tankar om dig själv för att du stått ut med honom, säger Benny. Du har inte gjort något fel!

–  Men du har inte sett till dina egna behov. Du har inte satt gränser. Du har givit och givit. Utan att få någonting tillbaka.

Benny betonar att Britt-Marie varit stark som orkat ta steget att skilja sig.
– En erfarenhet som äktenskapet gett dig är att du fått en perfekt insyn i hur du INTE vill ha ditt liv, menar Benny. Se det som en resa i kunskap och du kommer att gå vidare som en mycket starkare människa.

– Du har befunnit dig i en krigszon. Du har ju faktiskt utsatt dig för livsfara! Se det som ett mirakel att du har överlevt. Och tänk: “Nu kan det bara bli bättre!”

Benny ser ett tydligt mönster hos den man som Britt-Marie levt med i många år. Benny beskriver honom som en energitjuv som suger ut all kraft ur sina medmänniskor. En man som får sina kickar av att kränka andra. Han söker status, han söker erövringar. En person som lyfter sin omgivning i ett syfte. Och kränker den när han inte behöver den.

– Du har varit gift med en väldigt liten människa, säger Benny. En person som har varit tvungen att visa sin makt över dig, kontrollera dig och kränka dig för att kunna hantera sin egen litenhet. Du är större och bättre än han, det kunde han inte tåla.

Du var stark som orkade skilja dig!Slagen och förnedrad

Bekräftelsen på makens otrohet dök, bokstavligt talat, upp som ett brev på posten. En dag kom ett handskrivet brev adresserat till Britt-Marie. Det var från en kvinna som påstod sig ha fött ett barn, en liten pojke, som Britt-Maries dåvarande make var pappa till.

– Han nekade förstås, som vanligt, men det togs blodprover som visade att kvinnan talade sanning, berättar Britt-Marie. Det var min man som gjort henne med barn. Det blev också den utlösande faktorn till att jag till slut tog ut skilsmässa.

Britt-Marie har svårt att prata om den kanske svåraste perioden i sitt liv, en tid då hon var helt under isen. Men Benny stöttar henne och får henne att se ljuset och möjligheterna.

– Den här bekräftelsen var det bästa som kunde hända, säger Benny. Det var ett faktum, något som han inte kunde bortförklara. Det var ett fysiskt bevis på att din man faktiskt varit otrogen mot dig.

– Det ska du vara tacksam för. I och med detta fick du bekräftat att du haft rätt i dina misstankar. Det var inte du som varit tokig. Tvärtom. Du hade rätt!

– Plötsligt fick du en väg ut – och du tog den.

Britt-Marie ger Benny en tacksam blick. Hon bekräftar att det kändes som en stor lättnad när hennes misstankar visade sig stämma – trots det svåra beskedet om makens otrohet.

– Det var som om en sten föll från mitt hjärta när jag fick bekräftat att det inte var mig det var fel på, säger Britt-Marie. Han har ju alltid sagt att jag var “sjuk i huvudet som var så svartsjuk” att jag var “omänskligt kontrollerande”. Det gick faktiskt så långt att jag började tro att det var jag som var knäpp.

Alla beskyllningar blev också en anledning för exmaken att slå. Han bestraffade Britt-Marie för att hon skulle förstå hur dum hon var.

Och när hon låg hopkrupen på golvet, blåslagen och förnedrad, kom hans böner om förlåtelse. Smek och mjuka ord.

– Efteråt var han alltid fantastisk, säger Britt-Marie. Han hade dåligt samvete och jag njöt faktiskt lite av de stunderna. Då blev jag äntligen sedd som människa. Han uppmuntrade mig som kvinna.

– Det låter helt galet när jag berättar om det idag. Men det var ju den enda kärlek han gav mig!

Benny ler mot Britt-Marie och skakar på huvudet.
– Det var inte alls konstigt att du reagerade så, säger han.  Din man påbörjade sin insäljningsfas för att åter igen få över dig på sin sida. Det gjorde han av en enda anledning – av rädsla för att bli avslöjad.

– En sådan människa blir aldrig annorlunda. En människa som din före detta man behöver terapi. Mitt råd till alla kvinnor som blivit slagna är: Gå efter första slaget. Mannen som slagit ändrar sig aldrig till det bättre – han blir bara värre.

Blev manipulerad

För Britt-Marie tog det många år att ens tänka ordet skilsmässa. Trots att hon blev slagen, trots att hon under flera år misstänkte att hennes man bedrog henne. Hon var rädd för hur barnen skulle reagera, hon ville skydda dem.

– Jag skulle tro att era barn tidigt genomskådade er situation, säger Benny. Det går inte att lura barn. Men samtidigt ska vi inte glömma att barn alltid skyddar sina föräldrar. För dem är en trasig familj den enda familj som finns.
Britt-Marie klandrar sig själv för att hon inte lagt mer fokus på sina barn genom åren. Att hon och hennes man tvingat dem att växa upp med en felaktig bild av hur ett äktenskap ska vara.

– Det gör mig rädd, säger Britt-Marie. Jag önskar att jag kunde vrida klockan tillbaka.

Men Benny håller inte med om att hon svikit sina barn.
– Det är lätt att måla upp en bild av att man varit otillräcklig som förälder, men du har gjort så mycket du har kunnat. Jag kan trösta dig med att det räcker med en sund förälder i en familj för att barnen ska få ett bra liv. Och det har dina barn haft.

– De har en hel och stark mamma som visat dem att man inte behöver acceptera att leva i en dålig relation. Det är en viktig lärdom!

– Tack vare dig så vet dina döttrar idag att om två personer inte passar ihop, så mår de bäst av att inte leva tillsammans.

Även rädslan för ensamhet fick Britt-Marie att stanna kvar. För trots att hennes man inte behandlade henne rätt, så hade de i alla fall varandra.

Här är Benny väldigt bestämd. Han menar att ingen människa får låta oron för ensamhet skrämma i en dålig relation.
– Du kanske tror att du dör vid en skilsmässa – det gör du inte. Du överlever alltid. Och det är inte skrämmande att vara ensam!

– Du har levt med en man som inte sett dig. En man som har använt dig, utnyttjat dig. En man som manipulerat. Och du har tillåtit det!

– Men nu har du lärt dig. Om du i framtiden ser liknande tecken hos en man du känner intresse för, så GÅ! Du har rätt att vara den du är. Ingen ska få ändra på det!

Benny liknar sorgen efter en skilsmässa vid sorgen efter ett dödsfall. Det är samma sorg.

– Det tar två år att bli en hel människa igen, säger Benny. Första året är ett sorgeår. Andra året behöver du för att hitta dig själv igen. Så det är sunt att ge sig själv två år innan man börjar tänka på att gå in i en ny relation.

Du var stark som orkade skilja dig!

– Du ska inte ångra dig eller ha negativa tankar om dig själv för att du stått ut med honom, säger Benny. Du har inte gjort något fel! (OBS! Kvinnan på bilderna har inget samband med texten.)


Satsa eller avsluta

Benny förespråkar ärlighet i alla relationer och finner inget försvar för någon form av otrohet, varken själslig eller fysisk. Som frisör möter Benny människor som anförtror sig åt honom.

Det har hänt att äkta makar, som båda klipper sig hos honom, vid olika tillfällen berättat om sin älskare respektive älskarinnan.

Då kokar det inom Benny. Utåt röjer han inte med en min vad han känner, men han tycker inte alls om det han hör. För Benny är det viktigt att man är trogen där man är – att man satsar tid och är närvarande både fysiskt och psykiskt i det förhållande man lever i. Kärlek är koden till ett långt och lyckligt äktenskap.

– Otrohet är bevis på att det saknas något, säger Benny och förstärker med ett talande bildspråk: “Om hjärtat är fullt, behöver det inte äta”.  När jag hör någon tala om frestelsen att inleda en utomäktenskaplig relation, brukar jag svara: “Du kan hämta aptiten ute, men ät hemma!”

– Jag tycker att det är civilkurage att dra sig ur en relation som inte är bra, innan man påbörjar nästa. Man ska vara uppriktig mot varandra. Fungerar inte ett förhållande ska man jobba på relationen – eller lägga ner den. För det är stort att leva i en relation – och det kräver arbete.

Men kan man förlåta otrohet? Kan man fortsätta ett liv tillsammans, när den ena parten känner sig sviken?

– Ja, det är inte helt utsiktslöst om båda verkligen vill att det ska fungera, säger Benny. Men då är det väldigt viktigt att inte gamla synder ältas vid varje gräl. Båda måste jobba på att bygga upp tilliten till varandra igen. Det är viktigt att både ta och ge i ett förhållande. Det måste finnas balans.

Förlåtelsen viktig

Britt-Marie är på väg in i en ny fas i sitt liv. Nu känner hon sig starkare än på många år. Hon är redo att bearbeta det som har gjort ont. Hon jobbar på att möta sig själv.

– Mitt egenvärde är högre nu, säger hon. Och jag tycker faktiskt att jag för första gången på flera år har lite färre rynkor!

Britt-Marie skrattar lite förläget.
– Du är på rätt väg, säger Benny. Och att du har färre rynkor stämmer säkert, för Herr Bitter har lämnat din axel. Bitterhet gör oss fula. Men när hjärtat och själen börjar leva igen – när du åter möter kärleken till livet – då blir du snygg. Inget är så vackert som en leende människa!

Benny vill att Britt-Marie ska förlåta sin exmake. Förlåtelsen är viktig, menar han, för efteråt tar inte den personen någon plats i ditt liv längre, du är färdig med honom.

Benny hävdar bestämt att Britt-Marie en dag kommer att önska få stå öga mot öga med den man som gjort henne så illa. Så att han får se hur stark hon blivit utan honom.

– När han ser vad han förlorat, kommer du att vara stolt. Då ska du tänka: “Du lyckades inte. Jag är starkare än du. Och du kommer aldrig att kunna få mig tillbaka”.

Benny peppar Britt-Marie att se hur rätt hon gjorde, när hon äntligen gick.
– Det smärtar alltid när det tar slut, säger Benny.  Men slutet är alltid början till något nytt!

 

Du var stark som orkade skilja dig!

Bennys kärleksakut, del2: Britt-Marie lämnade till slut sin otrogne och misshandlande make. Nu har hon svårt att förstå hur hon stod ut under så många år. Livsguiden Benny Rosenqvist, med många års erfarenhet av att vägleda människor, tycker inte att det finns någon anledning för Britt-Marie att nedvärdera sig själv. Tvärtom!

Du var stark som orkade skilja dig!

– Du har befunnit dig i en krigszon. Du har ju faktiskt utsatt dig för livsfara! Se det som ett mirakel att du har överlevt. Och tänk: “Nu kan det bara bli bättre!”  (OBS! Kvinnan på bilderna har inget samband med texten.)

Britt-Marie, 51, är hårt prövad av det äktenskapliga livet. Den kärlek som ska finnas mellan två människor som lever ihop, har hon inte fått mycket av. Hennes långa äktenskap har istället byggts på lögner och smärta.

Det har funnits stunder då hon tänkt ta sitt liv. Och hon har gråtit bittert då makens kränkningar fått henne att helt tappa fotfästet i tillvaron.

Men hon har haft tre skäl att kämpa vidare. Tre underbara döttrar som älskar henne och behöver henne. Nu mer än någonsin. Deras pappa avtjänar ett fängelsestraff för grov misshandel av sin hustru.

År av hårda slag och aggressivitet slutade med att Britt-Marie polisanmälde mannen hon varit gift med i nästan 30 år. Då hade han slagit henne så allvarligt att hon fick åka ambulans till sjukhuset. Personalen där blev det stöd hon behövde för att orka ta steget.

Ändå är det inte den fysiska misshandeln som plågat henne mest under de år hon har varit gift. Det var inte det som till slut fick henne att ta ut skilsmässa och lämna sin plågoande. Det var sveket. Sveket som hennes före detta man utsatte henne för genom att ständigt vara otrogen.

I den norrländska stad de kommer ifrån har det ofta hänt att Britt-Marie hört rykten om att hennes man synts med andra kvinnor. Rykten hon har hanterat genom att ta honom i försvar.

– När jag frågat honom om det funnits någon sanning i det folk pratar om, har han reagerat med ilska, säger Britt-Marie. Han har blivit vansinnigt arg och skyllt allt på mig. Min misstänksamhet. Min svartsjuka. Det har alltid varit mig det varit fel på.

Britt-Marie kan räkna upp hundratals tillfällen då det hänt saker som pekat på att hennes man gått bakom hennes rygg och träffat andra kvinnor. Små bagateller, men tillräckliga för att hon skulle uppfatta dem som märkliga. Men med risk för att bli slagen, valde hon oftast att tiga och lida.

– De få gånger vi pratade om det, köpte jag hans ursäkter, säger Britt-Marie. Jag var lojal mot mannen jag gift mig med och som är far till mina barn. Och det ångrar jag bittert idag!

En krigszon

Hemmets Journals livsguide Benny Rosenqvist träffar norrländska Britt-Marie för allra första gången. Han lyssnar på hennes berättelse och börjar med att kommentera hennes kritik mot sig själv.

– Du ska inte ångra dig eller ha negativa tankar om dig själv för att du stått ut med honom, säger Benny. Du har inte gjort något fel!

–  Men du har inte sett till dina egna behov. Du har inte satt gränser. Du har givit och givit. Utan att få någonting tillbaka.

Benny betonar att Britt-Marie varit stark som orkat ta steget att skilja sig.
– En erfarenhet som äktenskapet gett dig är att du fått en perfekt insyn i hur du INTE vill ha ditt liv, menar Benny. Se det som en resa i kunskap och du kommer att gå vidare som en mycket starkare människa.

– Du har befunnit dig i en krigszon. Du har ju faktiskt utsatt dig för livsfara! Se det som ett mirakel att du har överlevt. Och tänk: “Nu kan det bara bli bättre!”

Benny ser ett tydligt mönster hos den man som Britt-Marie levt med i många år. Benny beskriver honom som en energitjuv som suger ut all kraft ur sina medmänniskor. En man som får sina kickar av att kränka andra. Han söker status, han söker erövringar. En person som lyfter sin omgivning i ett syfte. Och kränker den när han inte behöver den.

– Du har varit gift med en väldigt liten människa, säger Benny. En person som har varit tvungen att visa sin makt över dig, kontrollera dig och kränka dig för att kunna hantera sin egen litenhet. Du är större och bättre än han, det kunde han inte tåla.

Du var stark som orkade skilja dig!Slagen och förnedrad

Bekräftelsen på makens otrohet dök, bokstavligt talat, upp som ett brev på posten. En dag kom ett handskrivet brev adresserat till Britt-Marie. Det var från en kvinna som påstod sig ha fött ett barn, en liten pojke, som Britt-Maries dåvarande make var pappa till.

– Han nekade förstås, som vanligt, men det togs blodprover som visade att kvinnan talade sanning, berättar Britt-Marie. Det var min man som gjort henne med barn. Det blev också den utlösande faktorn till att jag till slut tog ut skilsmässa.

Britt-Marie har svårt att prata om den kanske svåraste perioden i sitt liv, en tid då hon var helt under isen. Men Benny stöttar henne och får henne att se ljuset och möjligheterna.

– Den här bekräftelsen var det bästa som kunde hända, säger Benny. Det var ett faktum, något som han inte kunde bortförklara. Det var ett fysiskt bevis på att din man faktiskt varit otrogen mot dig.

– Det ska du vara tacksam för. I och med detta fick du bekräftat att du haft rätt i dina misstankar. Det var inte du som varit tokig. Tvärtom. Du hade rätt!

– Plötsligt fick du en väg ut – och du tog den.

Britt-Marie ger Benny en tacksam blick. Hon bekräftar att det kändes som en stor lättnad när hennes misstankar visade sig stämma – trots det svåra beskedet om makens otrohet.

– Det var som om en sten föll från mitt hjärta när jag fick bekräftat att det inte var mig det var fel på, säger Britt-Marie. Han har ju alltid sagt att jag var “sjuk i huvudet som var så svartsjuk” att jag var “omänskligt kontrollerande”. Det gick faktiskt så långt att jag började tro att det var jag som var knäpp.

Alla beskyllningar blev också en anledning för exmaken att slå. Han bestraffade Britt-Marie för att hon skulle förstå hur dum hon var.

Och när hon låg hopkrupen på golvet, blåslagen och förnedrad, kom hans böner om förlåtelse. Smek och mjuka ord.

– Efteråt var han alltid fantastisk, säger Britt-Marie. Han hade dåligt samvete och jag njöt faktiskt lite av de stunderna. Då blev jag äntligen sedd som människa. Han uppmuntrade mig som kvinna.

– Det låter helt galet när jag berättar om det idag. Men det var ju den enda kärlek han gav mig!

Benny ler mot Britt-Marie och skakar på huvudet.
– Det var inte alls konstigt att du reagerade så, säger han.  Din man påbörjade sin insäljningsfas för att åter igen få över dig på sin sida. Det gjorde han av en enda anledning – av rädsla för att bli avslöjad.

– En sådan människa blir aldrig annorlunda. En människa som din före detta man behöver terapi. Mitt råd till alla kvinnor som blivit slagna är: Gå efter första slaget. Mannen som slagit ändrar sig aldrig till det bättre – han blir bara värre.

Blev manipulerad

För Britt-Marie tog det många år att ens tänka ordet skilsmässa. Trots att hon blev slagen, trots att hon under flera år misstänkte att hennes man bedrog henne. Hon var rädd för hur barnen skulle reagera, hon ville skydda dem.

– Jag skulle tro att era barn tidigt genomskådade er situation, säger Benny. Det går inte att lura barn. Men samtidigt ska vi inte glömma att barn alltid skyddar sina föräldrar. För dem är en trasig familj den enda familj som finns.
Britt-Marie klandrar sig själv för att hon inte lagt mer fokus på sina barn genom åren. Att hon och hennes man tvingat dem att växa upp med en felaktig bild av hur ett äktenskap ska vara.

– Det gör mig rädd, säger Britt-Marie. Jag önskar att jag kunde vrida klockan tillbaka.

Men Benny håller inte med om att hon svikit sina barn.
– Det är lätt att måla upp en bild av att man varit otillräcklig som förälder, men du har gjort så mycket du har kunnat. Jag kan trösta dig med att det räcker med en sund förälder i en familj för att barnen ska få ett bra liv. Och det har dina barn haft.

– De har en hel och stark mamma som visat dem att man inte behöver acceptera att leva i en dålig relation. Det är en viktig lärdom!

– Tack vare dig så vet dina döttrar idag att om två personer inte passar ihop, så mår de bäst av att inte leva tillsammans.

Även rädslan för ensamhet fick Britt-Marie att stanna kvar. För trots att hennes man inte behandlade henne rätt, så hade de i alla fall varandra.

Här är Benny väldigt bestämd. Han menar att ingen människa får låta oron för ensamhet skrämma i en dålig relation.
– Du kanske tror att du dör vid en skilsmässa – det gör du inte. Du överlever alltid. Och det är inte skrämmande att vara ensam!

– Du har levt med en man som inte sett dig. En man som har använt dig, utnyttjat dig. En man som manipulerat. Och du har tillåtit det!

– Men nu har du lärt dig. Om du i framtiden ser liknande tecken hos en man du känner intresse för, så GÅ! Du har rätt att vara den du är. Ingen ska få ändra på det!

Benny liknar sorgen efter en skilsmässa vid sorgen efter ett dödsfall. Det är samma sorg.

– Det tar två år att bli en hel människa igen, säger Benny. Första året är ett sorgeår. Andra året behöver du för att hitta dig själv igen. Så det är sunt att ge sig själv två år innan man börjar tänka på att gå in i en ny relation.

Du var stark som orkade skilja dig!

– Du ska inte ångra dig eller ha negativa tankar om dig själv för att du stått ut med honom, säger Benny. Du har inte gjort något fel! (OBS! Kvinnan på bilderna har inget samband med texten.)


Satsa eller avsluta

Benny förespråkar ärlighet i alla relationer och finner inget försvar för någon form av otrohet, varken själslig eller fysisk. Som frisör möter Benny människor som anförtror sig åt honom.

Det har hänt att äkta makar, som båda klipper sig hos honom, vid olika tillfällen berättat om sin älskare respektive älskarinnan.

Då kokar det inom Benny. Utåt röjer han inte med en min vad han känner, men han tycker inte alls om det han hör. För Benny är det viktigt att man är trogen där man är – att man satsar tid och är närvarande både fysiskt och psykiskt i det förhållande man lever i. Kärlek är koden till ett långt och lyckligt äktenskap.

– Otrohet är bevis på att det saknas något, säger Benny och förstärker med ett talande bildspråk: “Om hjärtat är fullt, behöver det inte äta”.  När jag hör någon tala om frestelsen att inleda en utomäktenskaplig relation, brukar jag svara: “Du kan hämta aptiten ute, men ät hemma!”

– Jag tycker att det är civilkurage att dra sig ur en relation som inte är bra, innan man påbörjar nästa. Man ska vara uppriktig mot varandra. Fungerar inte ett förhållande ska man jobba på relationen – eller lägga ner den. För det är stort att leva i en relation – och det kräver arbete.

Men kan man förlåta otrohet? Kan man fortsätta ett liv tillsammans, när den ena parten känner sig sviken?

– Ja, det är inte helt utsiktslöst om båda verkligen vill att det ska fungera, säger Benny. Men då är det väldigt viktigt att inte gamla synder ältas vid varje gräl. Båda måste jobba på att bygga upp tilliten till varandra igen. Det är viktigt att både ta och ge i ett förhållande. Det måste finnas balans.

Förlåtelsen viktig

Britt-Marie är på väg in i en ny fas i sitt liv. Nu känner hon sig starkare än på många år. Hon är redo att bearbeta det som har gjort ont. Hon jobbar på att möta sig själv.

– Mitt egenvärde är högre nu, säger hon. Och jag tycker faktiskt att jag för första gången på flera år har lite färre rynkor!

Britt-Marie skrattar lite förläget.
– Du är på rätt väg, säger Benny. Och att du har färre rynkor stämmer säkert, för Herr Bitter har lämnat din axel. Bitterhet gör oss fula. Men när hjärtat och själen börjar leva igen – när du åter möter kärleken till livet – då blir du snygg. Inget är så vackert som en leende människa!

Benny vill att Britt-Marie ska förlåta sin exmake. Förlåtelsen är viktig, menar han, för efteråt tar inte den personen någon plats i ditt liv längre, du är färdig med honom.

Benny hävdar bestämt att Britt-Marie en dag kommer att önska få stå öga mot öga med den man som gjort henne så illa. Så att han får se hur stark hon blivit utan honom.

– När han ser vad han förlorat, kommer du att vara stolt. Då ska du tänka: “Du lyckades inte. Jag är starkare än du. Och du kommer aldrig att kunna få mig tillbaka”.

Benny peppar Britt-Marie att se hur rätt hon gjorde, när hon äntligen gick.
– Det smärtar alltid när det tar slut, säger Benny.  Men slutet är alltid början till något nytt!

 

Scroll to Top