Fotnot
Lena driver sin lilla butik på halvtid och sköter en stor del av försäljningen via Internet. Alla smycken och medföljande verser finns att hitta på adressen www.lenabdesign.se
Även drottning Silvia bar Lenas smycken. Varje smycke som säljs innebär också att en liten summa pengar går till hjälporganisationer.
Efter många tunga år har Lena Björfelt, 61, hittat lugn, livsglädje och inspiration igen. Det är här, på farfars födelseplats, som hon hör hemma. Med den återfunna harmonin som bas skickar hon ut ett konkret kärleksbudskap över hela världen, och hjälper dem som har det svårt.
Lena växte upp som handlardotter i Södra Fors, ett par mil utanför Årjäng i Värmland. Butiken startades av hennes farfar redan 1905 och under Lenas uppväxt var det hennes pappa och mamma som sålde glasögon, klockor, kameror och guldsmycken. Lena utbildade sig till guldsmed och fick en given plats i butiken som hon senare tog över. Hon var då gift och hade en liten dotter.
När hon några år efter skilsmässan från dotterns pappa träffade hon Håkan Björfelt på en motionsdans i Karlstad, blev det så småningom dags för uppbrott. Håkan var lärare i Kristinehamn dit Lena inte alls kunde tänka sig att flytta. Håkan kunde i sin tur inte tänka sig Årjäng. Lösningen blev en villa på Hammarö – lantligt och några mil från båda orterna.
Här startade Lena så småningom en guldsmedsbutik i undervåningen på den stora suterrängvillan. Hon var beredd på hårt arbete och på att det skulle gå trögt i början. Det blev mer slitsamt än hon räknat med. Varje eftermiddag höll hon butiken öppen och varje natt omarbetade och reparerade hon smycken. Tre nätter i veckan jobbade hon till halv fyra på morgonen för att hinna allt.
– Jag kommer igång sent på dagen och märkte nog inte i början hur jag slet. Nu efteråt kan jag tänka att det kanske var den här perioden som gjorde att kroppen sa ifrån, säger hon.
Dikt till smycket Moderkärleken
I nio månader jag bar vid mitt hjärta
Ett gryende liv, ett oskrivet blad
Du föddes till världen i glädje och smärta
En nybliven länk uti släktledets rad
En moders kärlek, en känslans kretslopp
Från mor till barn i all mänsklig tid.
En drift att föda, vårda och värna
Och ge till släktet – ett evigt liv.
Felaktig diagnos
Det var 1995, under en semester på Kanarieöarna, som Lenas mörkaste period i livet tog sin början. En dag när hon duschade upptäckte hon en knöl i ena bröstet. Väl hemma i Sverige fick hon efter en rad undersökningar veta att knölen var ofarlig. Men bara några månader senare stod det klart att den första diagnosen var felaktig.
Inom några veckor hade läkarna opererat bort båda hennes bröst och satt igång med såväl strålning som cellgiftsbehandling.
– Jag fyllde femtio år utan bröst och utan ett hår på huvudet. Jag kände mig som en zombie och tappade både orienteringen och livslusten, berättar hon.
En mörk tid följde. Att det skulle kunna ljusna och att Lena själv skulle kunna bli till hjälp för sjuka och utsatta hade hon aldrig kunnat föreställa sig under veckorna, månaderna och åren som gick.
– Det kändes som att det inte fanns någon mening med livet kvar, säger hon.
I ett uthus på gården där farfar föddes skapar Lena Björfelt sina smycken. Alla har sitt ursprung i hjärtformen. För Lena är kärleken mellan människor det centrala.
Hon stängde av sina känslor för att inte bryta ihop helt och hon kämpade för att hålla sin lilla butik igång. Varje måndag kom hennes mamma resande från Årjäng för att stå i butiken hela veckan. Lena själv vilade ofta på en säng i ett rum alldeles bakom affärslokalen. Så fort en kund hade frågor som mamman inte kunde lösa blev Lena tillfrågad. För att bli starkare kastade hon sig in i olika motionsaktiviteter och tränade hårt.
“Hovleverantör”
När Håkans äldste son plötsligt skulle bli pappa igen efter att ha förlorat ett barn flera år tidigare, blev det en riktig vändning för Lena. Hon kände livsdriften komma tillbaka och hon ville plötsligt skapa något väldigt speciellt till mamman och det nya lilla livet.
Under den här tiden tillbringade Lena och Håkan mycket tid i farfars gamla hus utanför Årjäng, dit de senare bestämde sig för att flytta.
Tankarna snurrade många nätter medan formerna på fem olika smycken växte fram. Till varje smycke som hon designade skrev Lena också en innerlig vers – sprungen rakt ur hennes egen smärta och ur hennes eget hopp om livet.
– Jag kunde vakna på nätterna med en strof ringade i huvudet. Jag tror att det var en gåva jag fick ovanifrån, säger Lena, som tror på en god makt och på att det goda vi gör i livet får effekter vi inte ser.
Det första smycket fick namnet moderskärleken och det föreställer en mor som håller upp sitt lilla barn, nära och varmt. Det blev inte bara ett smycke till det nya barnet, det blev också ett smycke till Drottning Silvia.
– Jag skickade ett smycke till Drottningen och skrev att det var ett symboliskt tack från alla utsatta barn som hon hjälpt, berättar Lena.
Hon fick ett tackbrev från slottet, men en tid senare fick hon ytterligare ett brev. Drottningen skulle bära hennes smycke under en intervju i en tidning.
– Jag blev så otroligt glad och stolt, fast tänkte samtidigt att det nog knappt skulle synas. Men när tidningen kom fick jag se att hon bar kläder som verkligen framhävde mitt smycke. Det var en fantastisk känsla. Jag tror aldrig att jag sett drottningen i T-shirt förut, säger Lena och visar en förstoring av fotot.
Skänker av vinsten
När hela serien av smycken var klar ville Lena använda den till något mer än att bara sälja den. Hon ville dela med sig av de eventuella inkomsterna och idag går en del av vinsten till välgörande ändamål. Hon har avtal med World Childhood Foundation, Cancerfonden och Hjärnfonden som får ta del av vinsten för smyckena: Moderkärleken, Skyddsängeln, Kärleken – hjärtats lek och Kärleken – tvåskapet medmänskligheten.
– Jag vet ju att man behöver hjälp när man är sjuk. Själv hade jag ett otroligt stöd från min familj och nu vill jag betala tillbaka en del, säger hon.
Varje fond är noga utvald. Pengar från Skyddsängeln går exempelvis till Word Childhood foundation.
– Det känns väldigt bra. Tänk dig en mormor som köper en skyddsängel till sitt barnbarn och samtidigt vet att en del av den summa hon satsar går till något annat barn som inte har det så bra förspänt, säger hon.
Att hon valde Hjärnfonden beror till stor del på att hennes egen mamma är svårt sjuk i Alzheimer. Hon känner igen Lena, men fler och fler funktioner försvinner. Lena tror att sjukdomen utlöstes under den tid som mamman pendlade till Karlstad för att hjälpa henne i butiken och av oron för Lena.
Idag går en del av vinsten till välgörande ändamål. Hon har avtal med World Childhood Foundation, Cancerfonden och Hjärnfonden.
Redan som 19-åring dog Lenas bror efter en skjutolycka under värnplikten och nu fick mamman bära på ångesten för att hon kanske skulle överleva båda sina barn. Även mammans syster drabbades av Alzheimer och idag funderar Lena över om även hon riskerar att bli demenssjuk .
– Jag är inte rädd för att få tillbaka cancern, men jag är rädd för att få Alzheimer även om jag vägrar att gå och oroa mig. Alzheimer är en sjukdom som gör att du dör medan du fortfarande lever, säger guldsmeden som idag har hittat livsglädjen igen. En glädje som hon vill dela med sig av över världen.
Alla smycken och medföljande verser finns att hitta på adressen
www.lenabdesign.se