Det var en kamp mot klockan - lilla Vega svävade mellan liv och död...
Lilla Vega höll på att dö på grund av mammans höga blodtryck. Tack vare vaksamheten på det lokala lasarettet och två specialistsjukhus räddades Anna-Karin Nilssons och Lennart Alfredssons dotter till livet vid födseln.

 

Vi hälsar på hemma hos Vega och hennes föräldrar, som bor i en äldre villa i byn Pjätteryd, knappt fyra mil utanför småländska Ljungby. Medan Anna-Karin dukar fram kaffe och kladdkaka i köket bläddrar hon bakåt i minnet och berättar om den traumatiska dagen då Vega kom till världen.

– Det var den 28 april förra året. Jag åkte till BB i Ljungby klockan åtta på morgonen för att kolla blodtrycket, som min barnmorska tyckte varit lite väl högt. Då hade jag inte känt av några värkar, men vår baby väntades komma vilken dag som helst.

 

Alarmerande högt
Nu visade det sig att Anna-Karins blodtryck stigit alarmerande – något som kan stressa det väntade barnet. Därför skickades Anna-Karin över till BB för att undersöka fostrets hjärtverksamhet med hjälp av så kallade CTG (se fotnot).

Det visade sig att babyns hjärta fungerade uruselt!
– Sedan hände allt slag i slag! En barnläkare kallades in akut och jag kördes direkt till operation för kejsarsnitt.

Klockan tio på förmiddagen sövdes Anna-Karin, tolv minuter senare plockades Vega ut: ett flickebarn på drygt tre kilo, men blåfärgad av svåra andningsproblem.

– Hon hade blivit så stressad av mitt höga blodtryck att hon bajsat i fostervattnet och det bajset hade sedan kletat fast i hennes lungor så att hon inte kunde andas.

 

Blev allt sämre
Ytterligare en läkare – en specialist på sjuka spädbarn, kallades in från Växjö medan en av läkarna i Ljungby lyckades få ned en lufttub i Vegas hals så att hon kunde andas lite lättare.

Samtidigt larmades pappa Lennart på sitt arbete som reparatör på ett smältverk. Han måste åka direkt till BB.

Det var en kamp mot klockan - lilla Vega svävade mellan liv och död...
Vega var så svag vid födseln att föräldrarna kallade samman släkt och vänner för ett nöddop. Nu är hon 1,5 år och håller igång från morgon till kväll.

Anna-Karin låg fortfarande sövd, men fram på middagen när hon vaknat efter narkosen kunde inte ens vilda hästar hålla henne kvar i sjukhussängen.

– När läkarna sade att vår flicka måste vidare till barnintensiven på Centrallasarettet i Växjö så kunde ju inte jag bara ligga still längre. Jag blev visserligen erbjuden att åka rullstol, men det gick alldeles för sakta. Jag sprang med bandage, kissepåse och allt vid sidan om Vegas bår till ambulansen.

I Växjö blev Vega allt sämre. Trots en lång rad hjälpinsatser, bland annat med högfrekvent snabbsyresättning, började det nu även läcka in vätska i hennes lungor.

Men det fanns ytterligare ett halmstrå! Vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm finns något som kallas “Ecmo”. Helt kortfattat är det en behandling där blodet  syresätts med hjälp av en konstgjord lunga, en jättestor maskin, så att patientens egna lungor och/eller hjärta får vila och läka.

– Det var helt fantastiskt, ett team av specialister från Ecmo Centrum flögs ner till oss med den nödvändiga apparaturen och Vega opererades till maskinen, minns Lennart.
– Då trodde Anna-Karin och jag att vi kunde andas ut. En otroligt jobbig dag var till ända…

Det var en kamp mot klockan - lilla Vega svävade mellan liv och död...
Nyfödda Vega kördes i ilfart från Ljungby BB till centrallasarettet i Växjö och lades i kuvös.

Anna-Karin var ju fortfarande nyopererad patient och hon och Lennart fick ett rum på BB. Men de hann knappt komma till ro innan de väcktes av en läkare.

Nöddop
– Han förklarade att Vega i och för sig mådde någorlunda bra, men att det fanns risk för komplikationer. Därför, om vi ville döpa vår lilla dotter, var det lika bra att vi kallade samman de närmaste och gjorde det omedelbart. En präst var på väg till sjukhuset.

Anna-Karin, som själv är utbildad sjuksköterska, har fortfarande svårt att tala om hur det kändes att snabbinkalla närmsta släkten till en rit som normalt brukar hållas i glädje, men i den här stunden mest var ångest och oro.

Klockan två på natten döptes en liten svårt sjuk flicka till “Vega Hanna Linnéa”.

Strax efter kom en specialutrustad ambulansbuss, hämtade den nydöpta och Emco-teamet och körde mot Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Anna-Karin och Lennart fick följa efter i en annan sjuktransport.
– När vi väl kom till Stockholm föddes nytt hopp. Visserligen låg Vega där med mängder av slangar och sladdar kopplade i sin lilla kropp och var helt uppsvullen, men personalen lugnade oss och sade att allt hade gått så bra, Vega var ett skolexempel på hur perfekt allt kunde fungera med Ecmo.

Frampå dagen lämnade föräldraparet sin flicka för att ta en matrast.
– När vi kom tillbaka var det fullt av personal kring Vegas säng och det var knappt att någon hann berätta för oss vad som hänt. Men Vega hade börjat krampa, hennes blodsocker hade skjutit i höjden och dessutom hade hon början till blodförgiftning.

Ny oro, ny bävan.  Men återigen lyckades vårdpersonalen häva krisen.
– Vi blev kvar en vecka på barnintensiven på Karolinska. Innan vi åkte tillbaka till Växjö fick jag hålla Vega i famnen för allra första gången sedan Ecmo-apparaturen kopplats bort. Det kändes underbart!

Familjen fick stanna ytterligare ett par veckor på centrallasarettet i Växjö men sedan bar det iväg hem.
– Efter det har allt fungerat perfekt. Vega har utvecklats i rekordfart, konstaterar Lennart och tittar stolt på sin dotter.

Allt slutade lyckligt och väl, men både Anna-Karin, som hittills varit mammaledig men snart ska återgå till jobbet som sköterska på Ljungby sjukhus, och Lennart känner en viss oro för framtiden.

 

BB ska stängas
– Nu har politikerna tagit beslut att bomma igen BB i Ljungby – men utan personalen där hade troligtvis inte Vega funnits idag! Det var tack vare vårt lokala BB som jag blev kallad till extrakoll av blodtrycket, förklarar Anna-Karin.

– Hade jag behövt åka ända till BB i Växjö, som ligger närmare åtta mil hemifrån så kanske jag sparat den kontrollen till efter helgen första maj. Hade jag istället nöjt mig med att åka till vårdcentralen i Ljungby för koll så hade ingen upptäckt hur illa barnet i min mage mådde. Det är ju bara på BB som det finns CTG-apparatur för att mäta det. Tack vare det räddades Vega.

– Vi vill passa på att tacka all sjukvårdspersonal som vi kommit i kontakt med. Ni är otroligt skickliga!
– Vi känner oss lyckligt lottade som bor i Sverige.  Men det är klart att vi känner oss oroade inför alla larm om neddragningar i vården. Nog vore vi beredda att betala lite högre skatt om vi visste att pengarna blev öronmärkta för vård och omsorg.
– Vi vet ju vad en bra sjukvård betyder.

FOTNOT: CTG, cardiotocografi, är hjärt- och smärtmätare vid förlossning som mäter barnets puls i relation till sammandragningarna.