Varför är det okej att släppa ut sin katt?

Jag undrar varför som det är helt OK att släppa ut sin katt att gå vart den vill. Jag läste en insändare som undrar hur...

Jag undrar varför som det är helt OK att släppa ut sin katt att gå vart den vill. Jag läste en insändare som undrar hur långt en katt kan gå och ändå hitta hem.

Jag har alltid haft hund, och en hund ska alltid ha koppel, om den inte är så väluppfostrad att den går som klistrad vid ägarens ben.

Aldrig att jag skulle släppa ut min hund ensam, som man tydligen gör med katter.

Man ser ju ibland överkörda katter vid vägkanten, det är ju en trafikfara om en vill panikbromsa för en katt och det är bilar bakom.

Svara nu inte att det hör till katters natur att få gå som de vill och vara fria.

Hundar vill säkert också vara fria men får bara vara det på särskilda hundrastplatser, som det inte finns överallt.

Birgitta

 

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Det är ett viktigt problem du tar upp. Mina egna katter har varit innekatter i alla år tills vi flyttade så vi har en innergård. Där får de gå ut. Om man kan släppa ut sin katt säkert beror på hur man bor, det är därför innekatter är så vanliga i städer. Tyvärr är trafikdöd är en av de vanligaste orsakerna till kattdöd. Mycket olyckligt att det finns ett stort antal hemlösa katter. En del av dessa har ägare som saknar sina djur men inte kan hitta dem.

En obligatorisk ID märkning skulle hjälpa en hel del. Efter ID märkning måste katten registreras i ett ID register som finns hos SVERAK eller SKK.

Scroll to Top