Hur blir min katt mer social?

Hej. Jag har en 3-årig honkatt som är osocial. Det är en innekatt och det är bara hon och jag. Så fort jag reser mig...

Hej. Jag har en 3-årig honkatt som är osocial. Det är en innekatt och det är bara hon och jag. Så fort jag reser mig springer hon iväg, vägrar att bli buren osv. Hon var 12 veckor när jag hämtade henne. Sista året har det blivit lite bättre. Hon buffar på mig när hon vill bli kliad på huvudet och jag får klippa klorna på henne (om jag lyckas fånga henne). Ibland lägger hon sig bredvid mig i soffan, men klappar jag henne så går hon över till andra sidan soffan. Tror du att även katter har olika personlighetstyper? Jag vill så gärna se henne trygg med mig.

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Så tråkigt! Troligen har hon haft för lite mänsklig kontakt de första veckorna av sitt liv. Dessutom, precis som du frågar så har katter olika personligheter. Du kan få henne mer social genom att sätta/lägga dig på platser som hon tycker om. Soffan verkar vara en sådan plats och du kan göra den ännu mer lockade genom att ha en kattkorg eller filt i hennes egen färg.

Katter ligger gärna på platser i sin egen färg, om de kan välja, där de känner sig tryggare. Du kan lägga filten en liten bit ifrån dig och senare flytta den nära dig. Klappa henne inte om hon inte buffar på dig, eller i varje fall inte länge. Ge henne små mänger mat ofta så det blir flera tillfällen till kontakt. Lek mycket med henne det gör henne också mer trygg.

När du ska klippa klorna så fånga henne inte i soffan utan låt den bli en trygg plats för henne. Om du ska bära henne, håll henne mot kroppen så är det inte lika otryggt för henne. 

Scroll to Top