Min katt attackerar mig!

Jag har en katt på 6 år som brukar bitas och rivas. Ofta när man klappar honom hugger han plötsligt till, och detta gör att...

Jag har en katt på 6 år som brukar bitas och rivas. Ofta när man klappar honom hugger han plötsligt till, och detta gör att jag har blivit rädd för honom.

Nyligen hoppade han upp i mitt knä och jag började klappa honom, men helt från ingenstans hugger han tag om min hand med sin klor och börjar bita mig helt galet. Det blev två djupa sår och jag fick en infektion i handen. Varför beter han sig såhär? Vet inte vad jag ska göra? Han har varit så här hela livet.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Du ska inte behöva vara rädd för din katt, eller leva med en katt som attackerar. Du kan inte heller utsätta besökare för den risken. När djur gör på det här sättet finns det i många fall en mer eller mindre komplex orsakskedja. Slutresultatet är ett djur som mår psykiskt dåligt av sin instabilitet och en rädd, osäker ägare.

Ett vanligt förlopp är att beteendet successivt blir värre. I många fall är avlivning den bästa lösningen. Eftersom din katt haft de här tendenserna hela livet funderar man på om han inte fick utveckla en bett/klöskontroll när han var liten kattunge. I samspelet med andra kattungar och med mamman får de hårdhänt lära sig att inte bitas för hårt eller rivas.

Övergivna katter som tas om hand av människor utvecklar ofta dessa beteendeproblem eftersom vi inte lyckas säga ifrån när katten är riktigt liten. Den förstår då inte var gränserna går. Den andra faktorn här är du själv. Kommer bitandet och rivandet endast då du klappar honom? Vi har en bild av katten som ett djur man skall kela med. Men många katter ser sig själva som små vassa rovdjur – och avskyr när man smeker dem på magen. De vill gärna umgås på samma sätt som vi människor oftast gör – vara nära, men inte på varandra.

Mitt huvudförslag är faktiskt att du först försöker visa din katt respekt. Genom att inte klappa och kela. Om då aggressionerna uteblir så är allt bra. Då har du bara en katt med stark kroppslig integritet.

Scroll to Top