Ska jag kastrera eller avliva?

Jag har en dryga 1-årig katthona som är född hos mig och lever med förälder och syskon. Kattan råkade ut för en olycka som liten...

Jag har en dryga 1-årig katthona som är född hos mig och lever med förälder och syskon. Kattan råkade ut för en olycka som liten och var då förvisad från övriga katter cirka en vecka. Sedan tog de tillbaka henne och efter det beteer hon sig som hon är rädd för mig.

Jag har stora svårigheter att sköta henne päls osv då jag inte får ta i henne. Nu har hon löpt och jag står inför att kastrera eller avliva. Gör jag katten en otjänst om jag låter henne fortsätta leva i “skräck” för mig? Hon fungerar bra i kattflocken och jag hoppas på att hon ska härma övriga katter och våga vara nära mig = får hjälp med päls osv.

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Eftersom hon behöver hjälp med sin pals gissar jag att hon är långhårig och har tovor. För rädda katter så försöker man låta de positiva stunderna bli så många som möjligt. Positivt är många små måltider, kel, lek. Har hon tovor som sliter i pälsen och som du försöker hjälpa henne med så är det stor risk att du blir den dumma och inte snälla.

Många katter blir trevligare efter kastrering så jag tycker du ska kastrera. Prata även med veterinären om pälsen, när hon är sövd kan han/hon titta även på den och klippa eller raka henne.

Scroll to Top