Hur får jag min katt att bajsa i lådan?

Hej Ylva! För en vecka sedan fick jag hem fina gråsvartrandiga Sixten från Kattjouren. Sixten har bott under en container i en månad och ingen...

Hej Ylva!

För en vecka sedan fick jag hem fina gråsvartrandiga Sixten från Kattjouren. Sixten har bott under en container i en månad och ingen vet var han kommer från tidigare. Han är vuxen men ganska unga, vaccinerad och avmaskad. Han är fortfarande lite skygg och trycker ganska ofta under sängen men emellanåt kommer han fram och då är han väldigt kelig. Han äter bra och han kissar på lådan. Däremot vägrar han att bajsa i lådan. I stället kan det hamna lite varstans: i sängen, i soffan, en gång i köket…

Vad kan jag göra för att han ska börja uträtta “nummer två” i lådan också? Tyvärr bor jag i lägenhet så jag kan inte släppa ut honom. Han är en underbar kisse och jag är helt inställd på att ha honom kvar.

Hälsningar,

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Hej Niklas

Ja i och med din inställning att ha honom kvar kommer detta att gå bra. Att han är kelig och går på lådan för att kissa tyder på att han haft det bra tidigare. Tror att bajsandet mer kan vara en revirmarkering för att freda sig, kanske har han behövt doftmarkera i sitt hemlösa liv för att få vara i fred. Konstgjorda lukta trygg doftämnen, feromoner kan hjälpa honom känna sig mer trygg. Det finns att köpa hos veterinär eller zooaffär.

Skäll aldrig på honom när han gör fel, för det försvårar bara inlärandet. Beröm honom när det blir rätt. Dels tror jag du ska ha minst två lådor, vissa katter vill bajsa i en låda och kissa i en annan. Men ha till en början många fler. Kanske ställa en låda i soffan eller var han nu helst går och se om han kan gå i toalådan på fel plats. Beröm honom och försök sedan flytta lådan långsamt till ett (för dig) bättre ställe. Funkar inte detta kanske du kan lära honom att bajsa på tidningspapper (i soffan, sängen) som du i nästa fas lägger i en plastlåda. Hittar du ett mönster, bajsar han exempelvis bara på tyg (matta, säng, soffa) då får du börja med en tygbit i en låda.

Lycka till!

Scroll to Top