• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår katt kissar på allt nytt!

  Vår ettåriga katt Lasse har diarré. Han äter som han ska och dricker mycket. När han började bli dålig i magen avmaskade vi honom, men det har inte hjälpt den här gången. Kan man avmaska igen eller ska vi vänta ut det...? Han hade en period förra året med diarré, men det gick över av sig själv efter någon vecka. Han är en innekatt.

  Vi har också bekymrade över att han kissar på allt som är nytt. Vi fick slänga vår nya matta eftersom han kissade på den varje dag. Om han kommer åt kissar han gärna i sängarna, så i sovrummet får han inte gå in längre. Kattlådorna, han har två, töms flera gånger per dag och rengörs ofta. 

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  En innekatt som är avmaskad ordentligt som ung har sällan diarré orsakad av mask. För säkerhets skull kan man kontrollera medett parasitprov. Antingen via din veterinär eller så köper du "kollamasken" – ett provtagningskit som skickas till laboratorium för analys. Det finns bland annat på apoteken.

  Nästa steg är att prova foderbyte. Det finns en uppsjö med speciella foder för katter med känslig mage. Titta vilka proteinkällor som finns i den nuvarande kosten och välj ett foder baserat på andra, nya råvaror. Om inte foderbytet ger resultat på 4-6 veckor – sök hjälp hos veterinär för utredning. Tag då med avföringsprov och förteckning på vilka foder katten ätit.

  Urinmarkering är ett vanligt bekymmer. Om katten inte är kastrerad är det den första åtgärden. Har man flera katter är stress inom gruppen vanligt och omplaceringar kan vara bästa åtgärden.

  Generella åtgärder för att minska stressnivån är aktivering med leksaker, undvika synintryck av främmande katter utomhus, installera feromonavgivare (Feliway), se till att katten har skyddade gömslen – gärna på högre platser.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!