• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är det vanligt med epilepsi hos katter?

  Hur vanligt är det att katter har epilepsi? Vi hade en kattflicka som blev 10 år och som fick sitt första anfall för några år sedan. Därefter var hon helt frisk och normal fram till i somras, då hon började få anfall nästan varje dag. Veterinären konstaterade att det berodde på njurproblem (blodproven visade höga värden).

  Hon fick medicin som skulle dämpa anfallen, men eftersom hon var utekatt smet hon ut i ett obevakat ögonblick, kom aldrig tillbaka och är säkert död. Nu har vi en kattunge, sju månader och inte alls är släkt med vår gamla kattflicka, som för några veckor sedan fick ett rejält krampanfall efter att länge ha sprungit omkring och lekt vilda lekar med våra barn.

  Han verkar annars helt frisk och normal och har tillsvidare inte fått fler anfall. Vi har också försökt undvika stressande hetsiga lekar. Har hört veterinärer säga att ett enda anfall inte behöver kollas upp och att man kan vänta och se. Stämmer det eller bör han kollas av veterinär? Han borde snart kastreras, vilken risk är det att han blir stressad av ingreppet och får nya anfall?

  Matte till fem katter

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Epilepsi hos katt är inte direkt ovanligt, men att ni ska få flera katter med den sjukdomen är oturligt. Eftersom den nye katten fick anfall i samband med hetsig lek är det extra viktigt att kontrollera hans hjärta noga inför kastrationen. Enstaka anfall utan misstanke om annan sjukdom kan man avvakta med. Annars bör veterinär undersöka och ta prover för att i första hand utesluta andra sjukdomar som orsak till krampanfallet.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!