• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför går kattens tvättande till överdrift?

  Hejsan.

  Jag har 4 st. underbara katter varav 2 av dem är kullsyskon. Min fråga är om min ena hankatt, han fyller snart 11 år och har ett beteende som han har haft i många år men det blir värre och värre med åren. Han är som vi brukar kalla honom en "Tvätt Nisse" han tvättar och tvättar de andra här hemma utom minstingen för hon gillar inte det. Men sin bror samt den andra lilla tjejen på snart 9 år tvättar han för fullt dagarna i ända, tills de får nog och klipper till honom.

  Då sitter han bara kvar och tittar en stund och sen börjar han igen till den som blir tvättad går sin väg. Det är aldrig i någon speciell situation som detta händer utan han gör det så fort han får en chans och sen spelar det ingen roll om den han bestämt sig för att tvätta ligger och sover eller är vaken för det tar han ingen hänsyn till.

  Varför håller han på så, jag har alltid hört att när katter tvättar varandra så är det ett tecken på att de tycker om varandra, men detta går ju till överdrift och på så sätt kan det även gå så långt att det blir slagsmål. De är innekatter med tillgång till en balkong och mycket utrymme att röra sig på och många klösställningar samt sovplatser och vi leker och kelar med dem mycket varje dag. Mycket tacksam om du kan förklara detta för mig så stort tack på förhand.

  Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

  Katter tvättar sig för att bli rena, sprida sina dofter och komma till ro. Här har det precis som du säger blivit en överdrift. Kanske är det lättare att tvätta honom annan än sig själv. Ni verkar ha gott koll på läget men ni kan pröva detta. Om han vill sprida sina dofter så torka honom med en trasa (så att trasan får hans doft) och stryk sedan de andra katterna (kort) med den. Om han slickar för att komma till ro så kanske Feliway (konstgjorda doftämnen som sprids i luften) kan hjälpa.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!