• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur blir min katt van vid andra människor?

  Hej! Min heliga Birmahona är 4 år och det är bara hon och jag. Vi är väldigt tighta och förstår varandra och kommunicerar mycket. Det är bara ett problem. Hon skyggar för andra människor. Det går ganska bra på sommaren när hon går ute i sele vid kolonistugan. Då kan man lyfta henne osv. Men hemma gömmer hon sig under säng eller soffa hela tiden om jag har besök.

  För några veckor sedan var jag barnvakt åt mitt tvååriga barnbarn över natten och den stackarn satt under soffan ett helt dygn och jamade på natten. Har bara en etta...

  Mitt största problem: Hur gör jag om jag måste resa bort eller in på sjukhus? Jag har varit borta en gång tidigare i två veckor och hon gömde sig de första tio dagarna och hade slickat sig på magen i stress. Har inte råd med kattpensionat, det skulle nog inte heller fungera. Hur länge kan hon vara ensam hemma med tillsyn två gånger/dag utan att ta skada?

  Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

  Hon är inte så van vid andra men du kan träna henne. Eftersom det fungerar ganska bra vid kolonin så kan du träna med den som utgångspunkt. Börja när du har något lugnt besök (en tvååring kan komma senare!), du kan ha henne i sele så att du kan ha henne i knäet. Första gången kanske du enbart kan ha henne framme utan att besöket behöver hälsa på henne. Sedan kanske du kan leka och ge mat när du har besök. Och sedan att besöket försiktigt leker eller ger mat. Och så småningom kanske kan klappa henne.

  Om du behöver vara borta kanske hon kan bo hos någon eller någon bor hos dig. Även om hon inte är så framåt så får hon ändå stimulans av ljud, det hon ser och lukter.

  Ta fasta på det positiva, efter 10 dagar kom hon fram, hur gick det till? Var det något som hände då? Extra god mat? Lycka till!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!