Min katt Disa, som nyligen varit och tagit bort tandsten, fick besked om att sockervärdet är lite för högt. Nu har hon börjat äta ovanligt mycket, men går inte upp i vikt. Hon kissar också mycket men är för övrigt som vanligt. Hon är innekatt och sju år gammal. Kan det vara någon form av diabetes?
Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:
Katter kan utveckla diabetes av olika anledningar. Kardinalsymtomen är ökad aptit med viktnedgång, ökad mängd urin och drickande. Diagnosen ställs via blodprov, man kollar både glukosvärdet (som kan vara mycket högt på katt vid stress) och långtidssockret (kallas fruktos-amin på katt) samt andra blodvärden. P-piller och kortison är två läkeme-del som kan driva fram en diabetes. Fetma är en annan vanlig anledning. Rubbningar i tillväxthormoninsöndringen är en annan vanlig anledning till att en del katter är svåra att styra sockernivåerna på.
Misstänker du diabetes – sök en kattintresserad veterinär som är duktig på internmedicin. Snabb behandling är viktig. I en del fall kan man för kortare eller längre tid “bota” diabetesen genom att behandla med insulin, specialkost och åtgärda eventuella bakomliggande faktorer. Många katter behöver dock insulininjektioner dagligen för att klara sin diabetes. Tyvärr finns det inget kattinsulin på apoteken – man får använda humant eller svininsulin, som skiljer sig en del kemiskt.