Hej, har en 4-årig katthona från Djurskyddet, vi har haft henne sedan hon var 11 veckor gammal. Väldigt självständig och vill mest vara ute den varma halvan av året. Under vintern är hon väldigt mycket med mig, vill ha mycket kontakt då.

Nu tänker vi ta hem ytterligare en kattunge från Djurskyddet, en liten kattpojke på 8-10 veckor. Har haft kastrerade kattpojkar tidigare, några år var de tre samtidigt, de accepterade de små bra när de kom. Har hört att honor inte är lika toleranta, är det så? Och hur ska jag göra för att det ska bli så bra som möjligt. Hoppas och tror att de ska ha glädje av varandra så småningom.

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Jag tror också de får glädje av varandra. Jag har själv tre kastrerade honor som har glädje av varandra. Jag tycker inte det skilje så mycket på honor och hanar men däremot på kastrerade och okastrerade katter. Så om honan inte är kastrerade tycker jag du ska kastrera henne.

När man sätter samman två katter så bör man ta det mycket försiktigt, sedan kan det ändå ta några dagar innan de accepterar varandra.

Katterna bör först få bekanta sig genom transportburens skyddande galler innan de släpps ihop. Den första katten kan få sitta i bur medan den nya nosar igenom rummet. Efter en stund byter man katt i bur, helst bör man ha två transportburar med “egna” dofter. Då kan den första katten, som nu är ute, nosa runt och närmare lära känna den nya kattens doft. Det är viktigt att katterna får känna sig relativt trygga och lukta tryggt.

Den nya katten ska också ha hittat en trygg plats innan de släpps ihop. Man kan exempelvis låta transportburen stå kvar öppen några dagar. Det kan också vara bra att separera katterna periodvis så att de kan få vila/sova. De bör inte lämnas utan övervakning innan man har sett att de accepterar varandra.

Att tänka på (för Djurskyddet) är att det i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt; står att kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder.