Jag har en okastrerad hane. Han är fyra år och det är inga problem med att ha honom okastrerad. Han är innekatt och varken skvätter eller skriker. Nu funderar jag på att skaffa en hona också och låta dem få ungar. Om jag skaffar en honkattunge och låter henne och min hane vara tillsammans hela tiden är väl risken att hon skulle få ungar innan hon är mogen för det. Hur gör jag isåfall för att hindra att hon blir dräktig för tidigt? Vid vilken ålder kan man tidigast låta en hona få ungar utan att hon tar skada?

När sen ungarna väl är födda skulle jag då vara tvungen att separera honan och hanen direkt så att det inte genast blir nya ungar? Eller skulle man utan problem kunna låta hanen vara med tillsammans med ungarna (så mycket som honan tillåter)?

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Nu svarar jag där jag förutsätter att det är två raskatter av samma ras. Man rekommenderar inte att man avlar på katter som inte kan registreras då det är svårare att hitta hem till dessa.
En hona kan fysiskt få ungar lätt även som mycket ung men hon är troligen inte psykiskt mogen för det. Bäst är att låta henne fylla ett år först. Hon kan äta p-piller under tiden eller vara skild från hankatten.

Honan ska sedan paras när äggen är mogna (katter får ägglossning av parningen) vilket brukar ske ungefär tredje dagen av löpet. Tillåter honan att hanen parar innan dess finns risk att hon blir skendräktig. (Jag kan rekommendera min egen bok Kattuppfödning, avel och genetik, som beskriver detta utförligt).

Skulle kattmamman börja löpa efter förlossningen under tiden hon ammar ungarna så kan hon naturligtvis bli dräktig igen. Många honor väntar ett tag på att löpa när de ammar men det finns honor som börjar löpa trots att de har bebisar.