Vi har en kastrerad hankatt på cirka 8 år. Vintertid ägnar han sig åt att sova inne och sommartid bor han ute och lever mest av vad naturen ger. Det har resulterat i en massa inälvsmask.

Vi har sett små rörliga gryn i ändtarmsöppningen och en gång kräktes han upp en mask som liknade en vit blodigel. Vi har avmaskat honom med Axilur och Drontal. Är något medel bättre? Hur ofta kan/bör vi avmaska honom? Hur vet vi när det har fungerat? Kan vi människor bli smittade? Hur skyddar vi oss, och särskilt vår 3-åring, i så fall?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Hos katt finns två huvudgrupper av mask:
Spolmaskarna – avlånga trådliknande maskar som de kräks upp.
Bandmaskar – “risgrynsliknande” segment som ses bak kring anus.
Spolmask kan vara farligt för små kattungar, de smittas via mammans mjölk. När katten blir äldre får den i sig spolmaskägg ute från marken.

Avmaskning görs regelbundet på kattungar och vid behov på den äldre katten.
Spolmasksmitta till människa sker via äggen ute från marken, när barn eller vuxna får jord i munnen.  Spolmasken utvecklas dock inte hos människan utan kapslar in sig i förhoppningen om att vi är ett bytesdjur och skall bli uppätna av en katt!

Äckligt – men nästan alltid helt ofarligt. Förebyggs genom att alla avmaskar sina utekatter. Många olika preparat fungerar bra på spolmask – fråga vad apoteket har hemma.

Bandmasken får katten i sig genom att den fångar och äter möss.
Bandmaskarna är kräsna typer som kräver speciella huvudvärddjur och andra mellanvärdar. Människa smittas därför inte.

Avmaskning vid behov. En vuxen katt som ständigt jagar avmaskas 4 ggr per år med ett preparat innehållande praziquantel. (Receptfritt apoteket)