Vår katthona Stella fick sju kattbebisar i början på juni, två dog men dom övriga fem växte och frodades. Stella var en perfekt mamma. Alla katterna var inne hela tiden. Vid 10 veckors ålder fick tre av ungarna flytta till nya familjer och Stella fick flytta med sin matte (min yngsta dotter) till annat boende. Nu är det så att min ena ungen plus en av dom som flyttat inte vill bli rumsrena. Varför? Måste vi ta bort dom?

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Har de aldrig varit rumsrena eller har detta kissande börjat på senare tid? När man ska få kattungar rumsrena är det bra att ha ungarna på en liten yta men minst en liten toalåda, så att de alltid har jättenära till lådan. Detta är lättast när de precis har börjat äta annan mat än di men går säkert med tålamod och beröm även senare.

Men är det så att beteendet har börjat senare så tycker jag man ska kolla ungarna om de kan ha urinvägsinflammation. Då väljer de ofta mjuka platser att kissa på, som säng och soffa.
Allmänt gäller att gärna ha två sandlådor så det finns en ren, att de står på lugna platser och att inte ha lådan i närheten av maten.

Om katten får för sig att en viss plats är till för deras behov, kan man även ställa toalådan där, för att sedan successivt flytta den till en bättre plats. Man kan också försöka få katten positiv till lådan igen genom stegvis träning och beröm.

Det är viktigt att inte straffa katten eftersom det leder till ökad osäkerhet och otrygghet och kan förvärra problemen. Det är en annan del av hjärnan som tar över om katten blir rädd och inlärningen försvåras.

Om katten går på ett bestämt ställe kan man bryta den dåliga vanan genom att, under några veckor, stänga ute katten från det rum där den förorenat.

Om katten förorenar ska man inte tvätta rent med tvättmedel med ammoniak/klorin, det stimulerar ofta till nya markeringar, utan något rengöringsmedel med fruktdoft, exempelvis diskmedel med citrondoft, det avskyr katten ofta. Man kan också lägga apelsinskal där katten har förorenat.