Jag har en katthona, NilsViola, som bor hos mig och två andra katter. För 2 år sen kom den tredje, Bosse hem till oss. De blev genast vänner, men ändå så började hon med olaten att kissa i hallen. Läste och hörde av andra att det kan då vara ett beteende som tyder på osäkerhet inför förändringar. Rätt? Nu äntligen har hon slutat med det, kan kanske även bero på att jag har införskaffat dem en stor kattlåda, en badbalja i plast för barn, rejäl stor för mina tre kissar.
Men nu till min fråga/undran, Nisse har även en fläck på magen som är pälslös. Hon kliar sig inte utan bara tvättar den samtidigt som hon tvättar resten av kroppen. Hon verkar inte må dåligt förövrigt, så nu undrar jag om den pälslösa fläcken kan ha nåt med okynnet att kissa på fel ställe? Blev hon så otrygg/stressad av förändringen när Bosse kom, att hon även tappade päls?

Och om det nu kan vara så, kommer då pälsen att komma tillbaka, eller måste det något annat till för det, eller kommer hon alltid att vara så?

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Att katten kissar på andra ställen än sin låda kan bero på olika saker I detta fall (då det löste sig med en stor låda) tror jag det blev för mycket katter för den låda de hade. Då katter är väldigt renliga valde Nisse annan plats när lådan var för mycket använd. Sedan kan det ha blivit en vana. Det är alltid bra att ha minst två lådor om man har mer än en katt.

Om katten har klåda så ser man ofta detta att de slickar sig intensivt på stället som kliar, inte så mycket att de kliar med tassen. Så frågan är om hon bara tvättar fläcken lika mycket som resten av kroppen eller mer? Slickar hon intensivt måste klådan försvinna innan pälsen kan växa ut. Det som är vanligaste orsaken till klåda är foderallergi. Här kan man pröva med någon kattmat som innehåller mycket få ingredienser eller laga till själv och se om det blir bättre.
Oftast är det något protein (nötkött, mjölk, fisk, kyckling, ägg, lamm etc) katten reagerar mot. Katten kan ha ätit proteinet under lång tid utan att ha reagerat men helt plötsligt blir den överkänsligt mot det.

Under några veckor ger man sedan EN proteinkälla som inte katten tidigare ätit t.ex. höns, vilt, lamm, kanin, ren tillsammans med EN kolhydratkälla. Man kan tillsätta lite olja. Det är viktigt under testen att inte ge något annat i smakväg och att inte katten kommer åt mat någon annanstans.

Om katten blir av med klådan tyder detta på att katten är överkänslig mot något protein. Nästa steg är att ge katten den vanliga maten igen. Om klådan återkommer inom en vecka vet man att det är överkänslighet mot något protein. Nu gäller det att ta reda på mot vad.

Man återgår till dieten och blandar in ett nytt protein var fjortonde dag. Om inget händer (ingen klåda på katten) fortsätter man med nästa protein. Får katten klåda av ett nytt protein har man troligen hittat vad katten är överkänslig mot (även om det kan vara flera proteinkällor som katten reagerar mot).