Vi har tagit hand om en katt som antagligen varit hemlös i många år, jag började mata honom i vintras när han dök upp på vår altan, han var väldigt skygg och jag såg bara en skymt av honom då och då, på våren så blev han lite mer synlig och en dag dök han upp med ett fult sår på huvudet och såg inte ut att må bra så vi lånade en bur och fångade in honom.

Nu är han kastrerad, öronmärkt och behandlad och vi har haft honom inne i 2 månader och har nu fått börja gå ut igen och han kommer tillbaka och går in och äter om vi lämnar dörren öppen, han är fortfarande skygg men det är mycket bättre, vi har till och med fått klappa honom lite på huvudet.

Men nu till min fråga, han har rivit mig 2 gånger och han fräser ofta till oss om vi inte är väldigt lugna när vi går förbi honom, första gången han rev så höll jag fram en leverpastejbit som han tog och sen höll jag fram en bit till och då fräste han till och rev mig men det var precis i början och inte konstigt, imorse kliade jag honom lite på huvudet men plötsligt fräste han till och rev mig igen, jag blir lite förvånad över detta beteende (och lite rädd) för som jag har förstått brukar katter hellre gå än riva, han var inte inträngd på något sätt utan låg i en fåtölj.

Har du några som helst tips på vad man ska göra åt detta för jag känner mig rädd för att försöka klappa honom igen, har haft en vildkatt tidigare men hon var bara 8 månader när hon kom och är idag 16 år och världens gosigaste katt men hon rev aldrig…

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Hurra för sådana hjältar som dig som tar hand om hemlösa katter!

Då han har varit hemlös länge och säkert inte kunnat lita på andra så tar det tid för honom att förstå att du bara vill honom väl. Trygghet, mat, lek och kel kommer att vara vägen till en harmonisk katt, men ha tålamod. Mycket tålamod. Mat och trygghet kommer att vara viktigast i början. När du blir rädd för honom så är han ännu räddare och försvarar sig med att fräsa och klösa.

Kan också tänka mig att när han fräste åt dig när du hade leverpastejen så var det för att han var rädd att du skulle knycka biten, att han fått fräsa åt andra katter för att försvara maten. Kanske hellre till en början ha ett fat med leverpastej nära dig och inte hålla i handen.

I de fall katten tar kontakt med människan blir mötet längre än då människan tar initiativ till kontakt. Om katten är rädd av sig kan man vänta och låta katten ta initiativet, öka antalet måltider till många små välsmakande. Maten får katten att övervinna sin rädsla och matar man fler gånger blir antalet tillfällen till kontakt fler. Man kan lägga sig själv på platser där katten också vill vara, exempelvis framför en tänd brasa. Låt den få mycket tid med att komma själv och ha tålamod.

Avvakta lite med att klappa honom och låt honom bestämma takten, när han börjar stryka sig mot benen kan du börja klappa. Testa gärna om han vill leka. I leken glömmer katten ofta bort att vara rädd, så det är bra att leka mycket med katten men på ett sådant sätt att katten inte blir skrämd. Man kan sitta still och kasta bollar som katten får jaga eller låta den jaga en lång snodd.