Jag har två katter, båda “bondkatter”. Den ena är cirka 9 år. Han har alltid haft god aptit. Den andra katten äter då hon är hungrig och inte ett dugg mera. Han, den glupska, har dessutom för kanske ett halvår sedan börjat kräkas då han äter ibland. Jag gav alltid en rejäl portion på morgonen vilket brukade räcka över dagen. Det var då det började. Sedan började jag med att dela upp det. Då slutade det.
 
Jag har precis nyligen flyttat och sedan flytten har det inte fungerat så bra. Han har kräkts nästan varje dag trots att jag försöker hålla portionerna nere. Han är kastrerad och jag ger honom speciellt foder för steriliserade katter (båda katterna äter detta). Nu tycks han ha blivit sämre och kräks även rinnande, alltså inte fast form som förut. Han verkar slö och ligger mest. Jag har tvångsmatat honom med vatten cirka 1/2 dl. Även en aning mjölk (en masked) och lite socker i vattnet, för att få upp blodsockret. Jag är riktigt orolig för honom (men jag blir väldigt lätt det när det gäller djuren).
 
Ska jag vara orolig eller känner du igen det här problemet sedan tidigare? Jag ringde till jourvet. Men fick väldigt luddigt svar och hon poängterade bara hur väldigt dyrt det skulle vara att undersöka honom…

Veterinär Erik Lundberg svarar:

I detta fall, med tilltagande kräkningar som kulminerar i att katten blir riktigt sjuk, är det naturligtvis undersökning och behandling som gäller om det inte vänder snabbt. På jourtid kan det bli riktigt dyrt – så bäst är att inte vänta tills sent på kvällen.
 
I fasen innan, med tilltagande kräkningar, kan man prova att avmaska katter som går ute. Man kan även prova två olika nya foderkällor, en i sänder. Försök hitta ett med en helt ny proteinkälla, exempelvis anka eller lammkött. Ge dessa under två–tre veckor och se om det förbättras.
 
Fortsätter besvären så sök veterinär, lämpligen på dagtid. Berättar du att du studerar och har ansträngd kassa kan man oftast lägga upp undersökningen så att eventuella dyra åtgärder sparas till sista hand.