Jag har en brittisk korthårskatt, kastrerad och 3 år gammal. För 1 månad sedan började han halta på vänster framben, men har inte blivit skadad. Fyra dagar senare haltade han på vänster bak, dagen efter kunde han inte stödja på vare sig vänster bak eller vänster fram.

Kontaktade veterinär som aldrig sett något liknande. Katten fick antibiotika, men blev inte bättre. Tillbaka till veterinär, som spolade lederna med antibiotika och sa att ledvätskan var grumlig, men katten blev inte bättre. Tillbaka igen så sprutade veterinären in cortison i lederna. Katten var bättre ett tag, men inte ohalt. J

ag törs inte släppa ut honom, han är bättre men haltar fortfarande på vänster bak och fram. Jag ger honom 1 cortisontablett om dagen. Min fråga är varför ledvätskan är grumlig. Hur påverkar ledvätskan leden?

Veterinär vet fortfarande inte vad det är för fel i grunden. Är min kisse den enda kissen i hela världen som har denna “sjukdom” eller vad det nu är, känns som vi jobbar i blindo!

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Ledvätskans funktion är att smörja leden samt tillföra näring till de celler som ligger i kontakt med den. När ledvätskan är grumlig är den inflammerad av någon anledning. Man bör då ta ledvätskeprover och sända för cytologisk bedömning och för odlingsförsök.

Röntgenbilder och blodprov är också bra att ta tidigt i förloppet. Hos många unga hankatter blir diagnosen “kronisk progressiv polyartrit”. Det är en immunologisk sjukdom som mycket riktigt skall behandlas med kortison och eventuellt andra mediciner. Men skulle katten ha en infektion blir det inte bra med kortison. Ofta behandlar man därför med antibiotikan doxycyklin efter att ha tagit ut prover från leden.