Jag har en hankatt, 3,5 år och kastrerad, som haft diarré cirka 2 år. Har sökt veterinär och fått medicin Flagyl i två omgångar. Han har även fått kortison i några veckor. Han har blivit något bättre under medicineringen men sedan kommer det tillbaka. Det har tagits alla prov som går att ta men det visar inget fel.

Han har även fått prova olika dieter men det blir ingen skillnad. För övrigt är han frisk, har fin päls och är lekfull och snäll. Vad kan man mer göra? Han är innekatt.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

En del katter och hundar har ofta återkommande eller kroniska mag- tarmbesvär. Tarmarna blir inflammerade utan synbar anledning, diarréer, illamående och försämrat näringsupptag blir följden.

Många djur behöver konstant medicinering för att må bra – men innan pillerburkarna tas fram bör man kontrollera så att ingen annan, botbar sjukdom ligger bakom.

Mask och parasiter är vanligt hos det yngre djuret. Avföringsprov är viktigt eftersom det finns sådant som ej tas av de vanliga maskmedicinerna. Ett blodprov avslöjar om det finns någon allmänsjukdom i bakgrunden. Specialblodprover för bukspottskörtel och tarmfunktion skall tas. Många djur får brist på vitamin B12 efter diarréer och behöver sprutor med detta för att kunna läka sin tarm.

I de fall en ny diet kan lösa problemet är det självfallet det bästa. Leta upp mat med helt nytt innehåll och håll er till det under minst 6–8 veckor. Ge inget extra eller godis denna tid.

Tyvärr hamnar till slut många på medicinering. Då kan det vara tryggt att veta att de flesta katter tolererar långtidsbehandling med kortison mycket bättre än vad en människa gör.

I ett fåtal fall svarar katten/hunden dåligt på medicinering. Då tar man helst vävnadsprover från tarmen för att styra behandlingen på bästa sätt.
Eftersom din katt svarat bra på medicineringen finns det säkert goda utsikter att hålla honom symtomfri så att han mår bra.