Jag har en helig birma, kastrerad hankatt, på nästan åtta år, som har fått svårt att kissa. Han springer till sin låda stup i ett men det kommer bara några droppar. Han har varit innekatt i sju år och börjat få gå ut små rundor den senaste tiden, kan det ha någon påverkan? Kan det vara urinvägsinflammation, kan man bota det själv eller ska man kontakta veterinär direkt?
Veterinär Erik Lundberg svarar:
Det är säkert fråga om urinvägsinflammation. Genom ett urinprov och gärna en ultraljudsundersökning av blåsan brukar man kunna sortera bland anledningarna till inflammationen. I urinprover tittar man efter tecken på infektioner (sällsynt), bedömer pH-värdet och letar olika typer av kristaller (fälls normalt ut i urin, men kan finnas i överskott).
Ultraljudet visar blåsfyllnad, förekomst av urinstenar/uringrus, blödningar eller blåstumörer.
Vanligaste diagnosen nuförtiden är inflammation utan känd bakgrund i blåsväggen. Man ger då antiinflammatorika/smärtstillande, stimulerar kattens drickande med blötmat och vattenskålar samt försöker minska olika stressfaktorer.
I ert fall kan man tänka sig en ökad stress av hans nya utevistelse – spännande och roligt, men även faror och revirstrider.
När katten bara får ut droppar med urin och sitter på lådan hela tiden skall man omgående söka veterinär! Skulle en plugg av uringrus och slem från blåsväggen korkat igen urinröret är det bråttom innan urinförgiftningen slår till.