Undrar över det här med vaccination av utekatter. Jag har en väninna som inte vaccinerat sin kattunge och ska ha den ute. Hon säger att det inte behövs för där hon bor finns inga sådana sjukdomar som kattsnuva och kattpest. Stämmer det, finns det bara i vissa delar av Sverige? Jag har själv tre inne katter och bor i Skåne och mina vaccineras varje år, ska jag fortsätta göra det?
Veterinär Erik Lundberg svarar:
Kattpest och kattsnuva är reella sjukdomar och finns i stort sett överallt i landet. Att vi har relativt få fall av kattpest numera kan vi tacka den utbredda vaccineringen för. Kattsnuva är fortfarande vanligt, vaccinet skyddar nämligen inte helt mot infektion – men katterna brukar få mycket lindrigare symtom.
Grundvaccinationerna vid 8 och 12 veckor, samt efter ett år är nog alla veterinärer överens om. På många kliniker rekommenderas fortfarande årlig vaccination, inte minst mot kattsnuva.
Själv vaccinerar jag därefter vart tredje år, om inte katten vistas i högriskmiljöer bland många andra, okända och smittförande katter. Vid vistelse på pensionat begär en del att vaccineringen skall vara högst ett år gammalt.