Jag har en liten katt som är 6 år och som jag fått från ett katthem. Varje gång jag klipper klorna på Djursjukhuset i Malmö så blir jag utskälld att katten är för tjock. Han var rund om magen när jag fick honom och blev inte bättre av kastreringen. Har provat all dietmat de har men han kräks bara upp den. Kan katten ha något medicinskt problem som man kan kolla upp med t ex blodprov? Han blir inte tjock av den lilla mat han äter. Han är pigg och skuttig av sig men enligt sjukhuset har han både hjärtfel och kan få diabetes när som helst. Men ingen av dem har föreslagit någon vidare undersökning. Jag älskar min lilla katt och nu är jag bara rädd att han ska dö från mig när som helst. Vilket de också påpekade på djursjukhuset att han kommer att göra om jag inte bantar ner honom. Ge mig ett råd. Jag är förtvivlad.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det är ovanligt med fysiska sjukdomar som ger kraftig viktuppgång hos katt. Underfunktion av sköldkörteln och binjurebarksrubbningar kan kontrolleras. Har katten ett svårare hjärtfel eller andra sjukdomar kan ibland vätska ansamlas i exempelvis bukhålan och göra att katten ser tjock ut. Det är bra att Nisse är pigg men jag tycker att en allmänundersökning och ett blodprov kunde vara på sin plats. Långtifrån alla tjocka katter drabbas av diabetes och annat elände – men risken ökar. Övervikt sliter även på lederna.

De två vanligaste orsakerna till viktuppgång är kastration och psykiska orsaker. Behandlingen efter kastration blir tyvärr magrare och mindre mat. Det finns bra högprotein/lågkolhydrat-dieter till katt idag. Börja aldrig tvärt med en ny diet, blanda in den successivt under några veckors tid. Annars kräks de lätt. Väg noga upp all mat som katten får. Ögonmåttet är inte att lita på! Om man t ex ger bantningsfodret Hills m/d till en katt som borde väga 3,5 kg kan 30 g torrmat vara lagom per dag. Katten får då naturligtvis inte ha godbitar eller andra tillskott.

Psykiska orsaker till viktuppgång är också vanliga på katt. Dels är maten ofta för god – de kan inte låta bli att äta för mycket. Behandlingen då blir naturligtvis att servera något som katten inte tycker är så gott. Det kan också vara så att katten inte mår helt bra psykiskt och “tröstäter”. Många katter som haft en tuff start i livet kan utveckla ångest eller kroniska depressioner. Katter som tidigare levt ute och får lov att bo inne kan vara kraftigt understimulerade och behöva både aktivering och en mer “kattvänlig” miljö.