Ett tredje och vanligt sätt är att narkosmedlet ges via bukhålan. Effekten blir ungefär som vid en lugnande spruta – katten somnar till långsamt för att sedan gå allt djupare i narkos.
Om man inte har lagt kanyl i benet väljer många veterinärer att när katten har somnat in i narkos och inte känner något, ge avlivningsmedlet direkt i blodet via hjärtat. Samtidigt känner man då att hjärtat stannar helt.
Det är den tekniska beskrivningen. Få av oss får somna in lika enkelt som våra husdjur. Men känslomässigt är det ofta oerhört tungt. Även om man vet att ingen kan leva för evigt och att det vid en viss punkt är bättre att slippa trötthet, sjukdom och smärta.
Ett bra tips är att be någon god vän följa med, och kanske köra bilen hem efteråt. Vänner behövs också för att lyssna och stötta.
Tyvärr får man vara beredd på att en del människor som aldrig haft djur kan vara mycket oförstående till sorgen över ett älskat husdjur.
Fundera också igenom och diskutera med veterinären om ni skall ta hem henne för begravning eller låta henne bli kremerad. Idag är det allt fler som väljer att få tillbaka askan efter sitt husdjur och kanske gravsätta det på en djurkyrkogård.