Min katt har blivit så rädd!

Jag har fyra katter, i olika åldrar. Tre hankatter som är kastrerade och en hona som är steriliserad. En är en rödorange katt som vägrar...

Jag har fyra katter, i olika åldrar. Tre hankatter som är kastrerade och en hona som är steriliserad.

En är en rödorange katt som vägrar att gå ut längre, han darrar om jag tar ut honom i koppel. Han har tidigare alltid älskat att vara ute. Vi har flyttat till en lägenhet med “trappstege”, som de övriga katterna älskar att gå på. Till saken hör att det här började redan ett par månader innan vi flyttade. Vad kan det bero på, har han drabbats av depression?

Så till ett annat problem. Två av de andra katterna är inte snälla mot honan. De tar en tuss av henne så att hon skriker. Den röda katten sover nästan hela dagen och lever rövare på natten.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Visst kan han ha drabbats av ångest eller depression. Stress inom gruppen är jobbigt både för katter och för människor. Katter kan ibland ha svårt att anpassa sig efter en flytt, särskilt om de mår dåligt av någon annan orsak redan tidigare. Eftersom han är ovillig att gå och inte vill springa på trappstegen tycker jag du skall gå till en veterinär som undersöker honom. En smärtande rygg eller ett par dåliga knän kan också vara problemet.

Om ni inte hittar något fysiskt fel blir din nästa åtgärd att prova Feliway diffusor som köps hos veterinär. Den utsöndrar kattens lugnande feromon (dofthormon) och kan i många fall räcka som enda behandling för att flocken skall börja må bättre. Ibland kan man inte enkelt lösa relationsproblem mellan katter. (Det är ju inte alla människor som trivs tillsammans heller!)

Hur tråkigt det än kan tyckas är det då bättre att försöka hitta ett nytt hem åt någon av kissarna.

Scroll to Top