• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lillan kissar så fort hon tror att hon är hotad

  Vi har en nu sju år gammal kastrerad honkatt, Lillan, som är uppväxt tillsammans med sin mamma (jodå, vi har kvar mamman också). Det var inga problem att "potträna" Lillan och hon gick fint i de tre toalettlådor vi har.

  Båda katterna har sele och koppel när de tas ut i trädgården och det trivs de med. Men en gång, för flera år sedan, kom en lösspringande hund in i trädgården och började jaga Lillan som slet av sitt koppel, rusade upp på verandan och klättrade (!) upp för småfönstren tills hon lyckades sätta sig på en tvärribba uppe vid taket, fortfarande med hunden vilt skällande under sig på verandan. Hunden lyckades min man och jag få ut, medan Lillan skärrad kissade ner på verandan. Och där börjar problemen.

  Från den dagen kissar hon vid ytterdörrar så fort någon har varit hemma hos oss eller hon hör ett "hotande" ljud utanför. Hon kan även kissa under "utsatta" fönster, till exempel vårt ena hörnfönster där det ofta passerar hundar som rastas. Vi har försökt med det mesta för att få stopp på det: satt baljor på kritiska ställen, sprutat med feromoner, försökt stänga av huset så att hon inte kommer ut till de utsatta ställena. Det senare får bara till följd att hon kissar vid den innerdörr som är stängd istället. Feromonerna hade ingen effekt och baljorna struntar hon i och ställer sig och kissar på dörren istället. Vi har rådfrågat ett par veterinärer, men inte fått några andra råd än de vi redan prövat. Vad göra?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Av din beskrivning framgår att Lillan utsatts för kraftig stress och att hon efter detta utvecklat nervositet och ångest. Hos en katt utrycks detta ofta genom ett ökat revirmarkeringsbehov. Flera kissbaljor rekommenderas ofta i samband med urinvägsbekymmer, här blev det ingen effekt eftersom Lillan vill markera med urinen, inte få den bortstädad av er.

  Feromoner som sprayas på en fläck hjälper i många fall men Lillans oro/ångest är för stor. Jag tycker du skall prova att sprida feromonerna via en adapter som sätts i vägguttaget. Effekten blir ofta bättre så. Feliway Electric Diffuser, som man kan prova vid de flesta ångest och orostillstånd hos katt, finns att köpa på många djurkliniker.

  Men när ett stresstillstånd varat under lång tid, ett par år skriver du, så måste man förmodligen använda läkemedel för att bryta ångestreaktionerna. Det finns flera bra psykofarmaka som fungerar på katt.

  Ta kontakt med en veterinär som har erfarenhet av beteendeterapi på katt, så får du säkert hjälp.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!