• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Behöver jag klippa klorna?

  Min katt är dryga året nu. Han har alltid varit svår att klippa klorna på. Veterinären sa att klorna sköter sig själva om jag låter bli att klippa dem. Detta var för ett halvår sedan. Klorna är rätt så långa, trots att han har klösbräda. Vågar jag fortsätta med att inte klippa hans klor?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Katter har en stark instinkt att sätta synliga märken på framträdande vertikala ytor. Det är en markeringsfunktion och inte ett sätt att nöta ner för långa klor.

  Klösbrädans funktion är att stimulera katten att bara klösa där och inte på finsoffan.

  Som din veterinär sa så brukar oftast katternas klor sköta sig själva.

  Har din katt så långa klor att de ger honom besvär? Eller får du märken av de vassa klorna? Klipp i så fall klorna på framtassarna. Baktassarnas klor ställer sällan till med något och är katten utomhus ibland kan de behövas för flykt och försvar.

  Skaffa en speciell klotång för katt. Det är oftast att bli fasthållen i benen som katten motsätter sig. Lättast är det om man är två personer, en som håller om katten och kliar honom, en annan som klipper. Tryck lätt med tummen på tassens undersida och med pekfingret på ovansidan så glider klorna ut. Klipp den lilla smala, vassa spetsen.

  Första gången räcker det med en eller två klor. Kom ihåg att alltid ge katten en liten godbit direkt efteråt, så accepterar han lättare behandlingen!
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!