Hunden är människans bästa vän. Det ligger mycket i det slitna uttrycket. En hund blir ofta en familjemedlem, en älskad kamrat som är med i umgänget, om än på sina villkor.
Och det är precis så det ska vara.
– Jag skulle vilja påstå att en hund är ett perfekt sällskap, oavsett om man är gammal
eller ung, säger Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben.
Dock finns det vissa saker man bör tänka på innan man skaffar sig sin hund. Även om det är en hund ska den behandlas som en familjemedlem, vilket innebär att du måste ha tid för den.
En hund ska alltså inte lämnas ensam för mycket. Faktum är att en hund inte bör lämnas ensam mer än fem timmar om dagen, vilket man måste tänka på innan man köper sin valp.
Du behöver också fundera igenom hur mycket du själv är beredd att aktivera dig. En hund kräver nämligen en hel del engagemang, oavsett om du köper en liten sällskapshund eller en stor brukshund.
– Alla hundar behöver aktivitet. Därför är det viktigt att man innan man köper sin hund läser på om just den rasens egenskaper. Är det en vallhund, då vill den valla, är det en jakthund, då vill den jaga. Det behöver man tänka på, säger Hans Rosenberg.
Och just raser är en viktig fråga att ta ställning till. Med jämna mellanrum ökar vissa raser i popularitet, som till exempel den lilla hunden pomeranian med sitt nalleaktiga utseende eller chihuahuan med sin behändiga storlek.
Det är trevligt, naturligtvis, men det finns också en baksida med att vissa hundrasers popularitet stiger som en raket, något som Hans Rosenberg varnar för. Risken finns nämligen att mindre seriösa uppfödare avlar sönder rasen för att tjäna så mycket pengar som möjligt.
– Därför ska man alltid köpa sin hund hos en uppfödare som är registrerad hos Svenska Kennelklubben, SKK. Dessa uppfödare är seriösa och uppfyller kraven på att just deras valpar är friska.
Men många av de populära hundraserna som man ser numera är inte erkända som ras enligt SKK. Då gäller det att vara extra observant eftersom det inte finns någon kontroll alls på dessa uppfödare och
deras valpar.
– Det stämmer. Här finns ingen dokumenterad bakgrund överhuvudtaget, och man vet alltså inte om det finns medfödda defekter eller ärftliga sjukdomar. Man vet inte heller hur just den hundens mentalitet är, eftersom man inte kan titta bakåt, konstaterar Hans Rosenberg.
Vanligast är att köpa en hund när den är valp men Hans Rosenberg vill slå ett slag för att man, om man är lite äldre, istället köper en vuxen hund. Dels slipper man den jobbiga men visserligen härliga perioden då hunden är valp, dels kanske man vet med sig att man inte kommer orka vara en bra matte eller husse åt hunden i de kanske 12 år som den lever.
– Att då ta över en vuxen hund, under förutsättning att den har haft en bra och trygg uppväxt, brukar vara ett mycket bra alternativ.
Hans Rosenberg tycker alltså inte att man ska avskräckas från att skaffa en hund som äldre. Tvärtom.
– Däremot kanske man ska fundera på hundens storlek.
Är man äldre och inte längre lika stark, då kan en mindre hund vara ett bra alternativ. Precis som en hund som inte är alltför krävande vad gäller aktivering.
Ny eller klassisk – vilken ras passar dig bäst?
5 nya populära hundraser
Labradoodle – smart och arbetsglad
Pudeln är känd för sin intelligens. Labradoren är känd för sin arbetsglädje. Kanske var det de egenskaperna som gjorde att australiern Wally Conron 1989 fick idén om att korsa de båda raserna?
Oavsett vilket gjorde blandningen smärre succé hos ägarna och sedan dess har labradoodlen bara ökat i popularitet.
Labradoodlen är inte en godkänd ras enligt Svenska Kennelklubben och därför finns det inte någon rasstandard. Den väger mellan 20 och 25 kg och blir mellan 50 och 60 cm i mankhöjd.
Den sägs vara allergisäker men dessvärre finns det inte några allergisäkra hundar, oavsett vad uppfödare påstår.
Pomeranian – passar ett lite lugnare liv
En pomeranian kan enklast beskrivas som “en dvärgspets från Pommern”. Pomeranian är en godkänd ras enligt Svenska Kennelklubbens standard och har en anrik historia – Carl von Linné har skrivit om den. Den är alltså långt ifrån ny som ras.
Att den hamnar på listan över “nya hundraser” har alltså inte något att göra med att den är ny, men intresset för den har ökat dramatiskt de senaste fem åren. Numera ser man den lilla hunden nästan dagligen. Tråkigt nog har populariteten gjort att den blivit sönderavlad och i många annonser beskrivs den mest som “dekorativ”. Kontrollera uppfödaren noga, alltså.
En pomeranian behöver, precis som alla hundar, rörelse och aktivitet men passar ändå den som lever ett lite lugnare liv, eftersom den inte är alltför krävande. Den blir 18–23 cm i mankhöjd och väger mellan 2 och 3 kg.
Rat terrier – pigg och nyfiken
En pigg och nyfiken liten krabat som väger mellan 4,5 och 11 kg och blir mellan 25 och 46 cm i mankhöjd. Avlades ursprungligen fram för att jaga råttor på bondgårdar, precis som namnet antyder.
Rat terriern blev en egen ras i USA 2013 och i Sverige blev det en godkänd ras 2017.
American hairless terrier – lättskött och livlig
Om pomeranian här intill är en fluffig hund är en american hairless terrier, precis som namnet antyder, raka motsatsen. Den har helt enkelt ingen päls. American hairless terrier blev godkänd som hundras i Sverige 2017 och beskrivs som en livlig, nyfiken och kärleksfull hundras.
Den anses vara avvaktande mot främmande människor, vilket innebär att den kräver socialisering redan från valpstadiet. En american hairless terrier blir mellan 30 och 40 cm i mankhöjd och väger mellan 2,5 och 12 kg.
Den kräver en hel del aktivering och även om den inte har någon päls behöver huden vårdas regelbundet.
Cockerpoo – ett lurvigt charmtroll
Cockerspaniel + pudel = cockerpoo, ett lurvigt charmtroll som funnits i USA sedan 1950-talet. Cockerpoon är en arbetsvillig och intelligent hundras som är snabb och uthållig. Storleken varierar från 25 till 50 cm i mankhöjd och den väger mellan 5 och 15 kg. Cockerpoon har ökat i popularitet i Sverige men har ännu inte godkänts som hundras av Svenska Kennelklubben.
6 trygga favoritraser
Fransk bulldog – en riktig livsnjutare
En mycket trevlig och sällskaplig hund som kan ses som något av hundvärldens primadonna. Den franska bulldoggen är en livsnjutare av stora mått och trivs i soffan i sällskap av sin matte eller husse. Naturligtvis behöver även en fransk bulldogg aktiveras i skog och mark, men i jämförelse med andra hundraser är den stillsam.
Mankhöjden är ungefär 30 cm och den väger mellan 8 och 14 kg. Tyvärr har den franska bulldoggen stora hälsoproblem med såväl allergier som hud, andning och skelett, vilket ställer stora krav på uppfödaren.
Labrador retriever – aktiv och lättlärd
En av de populäraste hundraserna i Sverige. Den är relativt stor, 55–57 cm i mankhöjd. Labradoren är lättlärd och vänlig och fungerar bra som familjehund.
Labradoren är en apporterande fågelhund och mår alltså bra av att apportera och bära saker. Den behöver aktiveras, både fysiskt och psykiskt. Vikt: runt 30 kg.
Portugisisk vattenhund – glad och envis
En hund med anrikt ursprung och som ursprungligen användes som hjälpreda av portugisiska fiskare. Den älskar att simma och faktum är att den har simhud mellan tårna. Den är även en duktig dykare.
En frisk hundras som kräver aktivitet för att må bra. Den är glad och envis och hittar gärna på eget bus om matte eller husse inte aktiverar den tillräckligt. Den är 43–57 cm i mankhöjd och väger mellan 16 och 25 kg.
Bichon havanais – gladlynt och lättlärd
En hund som hamnat på topplistan över populära hundraser i Sverige. Bichon havanaisen beskrivs som “en gladlynt och vänlig clown” som dessutom är mycket lättlärd. Den är mellan 23 och 27 cm i mankhöjd, har gott om päls och fungerar bra som sällskapshund.
Passar dig som har mycket tid för pälsvård men inte nödvändigtvis vistas mycket ute i skog och mark. Även om alla hundar kräver rörelse och långa promenader behöver den här rasen förhållandevis måttligt med rörelse.
Golden retriever – perfekt sällskap
En vänlig och aktiv hundras som tillhör gruppen apporterande fågelhundar. Det innebär att den tycker om att arbeta på de flesta olika sätt och gärna vill apportera. Under förutsättning att den aktiveras mentalt genom att få olika arbetsuppgifter och motioneras, är det en perfekt sällskapshund som tycker om att vara med på det mesta.
En golden retriever är relativt stor, mellan 51 och 56 cm i mankhöjd. Vikt: 30–35 kg.
Chihuahua – kräver uppfostran
En liten nätt hund vars popularitet har ökat som en raket under de senaste fem åren. Den räknas som världens minsta hundras och väger mellan 500 gram och 3 kg. Den är pigg och har trots sitt näpna utseende en utpräglad vaktinstinkt.
Den är pigg och även om den kräver uppfostran och aktivitet som alla hundar räknas den inte som en av våra mest arbetsvilliga hundar.
Precis som den franska bulldoggen har chihuahuan i takt med att den ökat i popularitet råkat ut för stora hälsoproblem vad gäller till exempel ögon och käke.