• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår hund tuggar på allt!

  Vi har en 1,5 år gammal svart korthårig tax. Han är ovanligt stor och muskulös. Han äter på allt, mest trä och papper. Han har förstört bordsben, stolar, golvsocklar och tapeter. Hunden vet mycket väl vad NEJ betyder, men gör samma sak om och om igen. Avledning hjälper inte.

  Det är vår femte tax och vi har aldrig upplevt något liknande. Hunden gräver gropar i hundgården och i gräsmattan. Att använda hundkorgar och bäddar går inte. Han har god aptit, torrfoder med lite vatten på. Äter gärna tuggben.

  Vi är förtvivlade och har väntat så länge på att det ska bli bättre. Vi kan inte förmå oss att ta bort en i övrigt snäll hund. Vad ska vi göra?

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Om tuggandet i huvudsak sker när han är lämnad ensam kan separationsångest vara en bakomliggande orsak. Sker det när ni är tillsammans och han knappt avbryter för lek eller mat kan det röra sig om ett tvångsmässigt tillstånd. Båda dessa kan behöva medicinering för att därefter via träning kunna bryta beteendemönstret.

  Det brukar sällan löna sig att vänta – beteendet brukar istället bli värre och värre med tiden. Tag kontakt med en större djurklinik, gärna där en beteendeintresserad veterinär samarbetar med hundtränare för bästa hjälp.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!