• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hunden jag vaktar är misskött!

  Jag har genom bekanta blivit hundvakt till en tempelhund. Jag är pensionär och har själv haft hund i många år. Tempelhunden är långhårig och har stora tovor under magen. Han har också tovor på nederdelen av benen. Jag har försökt att kamma men inte lyckats reda ut tovorna.

  Hunden verkar inte må så bra vilket jag inte heller gör när jag ser tovorna. Jag har sagt till ägaren att hon ska klippa ner pälsen. Då svarar hon: "Jag bestämmer själv när jag ska klippa hunden och jag tycker det är fult med klippta hundar".

  Hunden verkar också mager, men det syns inte eftersom hunden har så mycket päls. Jag anar att tovorna försvårar för hunden att kissa och bajsa då det drar i pälsen. Den verkar också öm vid nosen. Vad ska jag göra?

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Det kan vara känsligt när man kommer med kritik kring hur andra sköter sina djur. För att myndigheterna skall ingripa måste det vara ganska långt gången vanvård som orsakar lidande.

  Verkar hunden må dåligt ska man naturligtvis påpeka detta för ägaren.

  Ofta värjer sig denne instinktivt – men förhoppningsvis börjar han/hon fundera kring skötseln. Kanske är pälsen väl tovig ändå?

  Visa tydligt att du berättar – inte för att hacka på matte – utan för att du tycker om den lille hunden och vill att han ska må bra.

  När det gäller att hunden är mager – så väg den. Märker du med tiden att vikten minskar så får man göra matte uppmärksam även på detta.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!