• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Led min hund vid avlivningen?

  För en tid sedan fick jag avliva min hund som blev 10 år. Förutom sorg är jag också en aning chockad och har frågor som jag inte kunde ta med veterinären.

  Min hund var en blandning av shitzu/papillon och hade vad jag förstår en dålig rygg det sista året. Det fanns dagar då han kunde gå långa rundor, leka med sin boll och dagar då han bara ville gå korta rundor. Detta hade vi lärt oss leva med. Men så upptäckte vi en knuta på halsen och trodde att han fått en böld. Det togs prover som visade på cancer, antingen sköldkörtelcancer eller en annan form av aggressiv cancer. Detta tillsammans med hundens dåliga rygg gjorde att jag bestämde mig för avlivning. Nu till frågorna: Är cancerproverna tillförlitliga? Vilka symtom har jag missat?

  När min hund fick avlivningsmedlet sa veterinären att han gav en rejäl dos för att vara säker på att det fungerade. Avgör dosen hur plågsamt det är för hunden att dö, han ryckte kraftigt?

  Ledsen matte

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Det låter som ett klokt beslut att låta honom somna in. Den typen av cancer du beskriver brukar vara tydlig och klar i prover, det finns nog ingen grund att ifrågasätta diagnosen. Ofta får de inte så mycket mer symtom innan cancern är spridd och ger avmagring, hosta, ökad törst och annat.

  Vid avlivning ger man en mycket kraftig överdos av narkosmedel. Hjärnan hamnar sekundsnabbt i narkosdjup och medvetandet släcks direkt utan obehag.

  Ibland ser man sedan ryckningar eller suckande andning. Detta är reflexer som kroppen gör - inget som hunden alls märker av. Det kan se obehagligt ut men hunden är redan på andra sidan och har inga besvär längre.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!