• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sankt Berhardshund

  En godmodig bjässe från Schweiz

  Bild 1292344

  Sankt Bernhard är en trevlig och godmodig bjässe. Trots sin storlek gillar den att jobba, till exempel med lydnad. Foto: Hans Norling

  Vid S:t Bernhardspasset i Schweiz grundade munkar på 1000-talet ett härbärge som tillflyktsort för resande och pilgrimer. Där hölls sedan mitten av 1600-talet stora bergshundar som skydd och vakt. Sankt bernhardshunden härstammar från de stora gårdshundar, som var talrika i dessa trakter. Den framavlades på några få generationer till dagens ras enligt en fastställd idealtyp. I samband med en internationell kynologisk kongress 1887 förklarades den officiellt som schweizisk hundras och dess rasstandard fastställdes.
  Bild 1292346
  Dagens sankt bernhardshund används mest som gårds- och sällskapshund. Den är även en duktig spår- och sökhund.

  Rasen är en lugn och harmonisk familjehund som är barnvänlig. Den har en viss vaktinstinkt och kan vara förhållandevis livlig trots sin storlek.

  Rasen ska ge ett resligt helhetsintryck och ha harmonisk, kraftig, stram och muskulös kropp med imponerande huvud och uppmärksamt uttryck. Mankhöjd för hanar är 70-90 cm och för tikar 65-80 cm. Vikt är ca 60-100 kg. Det finns två pälsvarianter, lång- och korthårig, båda med underull. Färgen är vit med roströda fläckar.

  Läs mer om rasen här.

  Bild 1292348

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!