Varför pinkar hanhunden hela tiden?

Hej! Jag har en hanhund som pinkar överallt under promenaderna. Han ska stanna vid varenda stolpe och träd, och till sist kan han inte ens...

Hej! Jag har en hanhund som pinkar överallt under promenaderna. Han ska stanna vid varenda stolpe och träd, och till sist kan han inte ens få fram en enda droppe. Det är jättejobbigt! Kan jag göra något för att han ska sluta? Sedan är det en annan sak också. På vissa ställen växer nosen liksom fast i marken och det är jättesvårt att få med honom. Ser nästan ut som om det legat mat där, för när han äntligen kommer med mig smaskar han och det rinner “snålvatten” i mungiporna på honom. När vi äntligen går, så tittar han långt efter stället. Vad handlar egentligen det här om?

Hundvetare Hans Norling svarar:

En hanhund markerar sin närvaro i grannskapet genom att skvätta urin här och där. Min personliga uppfattning är att man inte ska tillåta detta, eftersom promenaden då blir olidlig och för att hunden dessutom “klättrar” en bit i rangordningen, då den tillåts bestämma när det ska kissas. Jag har själv hanhundar och har som regel att de får pinka rejält i början av promenaden, sedan får de hänga med vare sig de vill eller inte. Därefter får de kissa då och då, men när jag tycker det är ok. Detta, när hunden liksom växer fast med nosen i marken, är för att han med allra största sannolikhet stött på ett ställe där en löptik kissat. Hanhundar söker sig fram som målsökande robotar till sådana ställen. Väl framme och med nosen i marken hamnar de nästan i trans och vill ytterst ogärna gå därifrån. Mina hanhundar tillåts inte fastna vid sådana ställen, eftersom det “ställer till det” för dem. En av dem brukar t o m matvägra när det är gott om tikar i närområdet som löper.

Scroll to Top