Mycket hund i liten kropp!

Jag var nere på brukshundklubben för några dagar sedan och miljötränade. Då såg jag ett gäng som tränade lydnad och bland dem var det en...

Jag var nere på brukshundklubben för några dagar sedan och miljötränade. Då såg jag ett gäng som tränade lydnad och bland dem var det en tjej med en chihuahua. Den var jätteduktig, men funkar det verkligen att jobba så med en så liten hund? Är inte chihuahua egentligen en sällskapshund?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Begreppet “sällskapshundar” kommer egentligen från SKK:s gruppindelning i utställningsvärlden. Även i den gruppen finner vi raser vars bakgrund visar på att de varit arbetande hundar. Och en hund är en hund, oavsett grupptillhörighet. Det innebär att de alla har ett stort behov av att aktiveras. Alla raser tycker om att få uppgifter att lösa och dubbelt så roligt blir det om uppgifterna utförs tillsammans med flockledaren, d v s husse och eller matte. Att träna (och kanske rentav tävla) lydnad är ett utmärkt sätt att aktivera hunden. Det ställer krav både på hunden och inte minst föraren, som måste jobba för att det hela ska bli roligt! För övrigt vill jag påstå att chihuahua är mycket hund, även om förpackningen är liten! Och heder åt chihuahuaägare som behandlar sina telningar som hundar och inte som accessoarer.

Mycket hund i liten kropp!

Scroll to Top