• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur hanterar jag bäst hundens klåda?

  Jag har en 3-årig schäfer som är pigg och glad. Äter bra. Han har sedan 1-årsåldern kliat sig väldigt mycket. Har haft nakna fläckar på båda låren, på båda sidor om bröstkorgen, runt halsen, där ser det ut som när ett halsband nöter.

  Han har aldrig halsband på sig inne, bara när vi går ut på rastning. Bytte till allergifoder för tre månader sedan och han får även en tablett prednisolon om dagen.

  Jag sprejar de nakna fläckarna varje dag med Cortavance kutanspray, 0,584 mg/ml. Sprejen luktar ganska starkt. Är den farlig? Det har börjat komma tillbaka päls på fläckarna. Veterinären vill att jag ska fortsätta med prednisolon och sprej. Det är så tråkigt att bara ge honom allergimaten. Vad tycker du?

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Om hunden har gått på ett strikt allergifoder under tre månader och inte fått något annat är det dags att utvärdera effekten. Detta bör göras i samråd med behandlande veterinär.

  Ett vanligt sätt är att först långsamt trappa ut eventuell samtidig kortisonbehandling, både lokal sprej/salva och tabletter. Om då foderbytet har hjälpt så ska hunden nu vara i stort sett klådfri.

  Är hunden klådfri kan en foderöverkänslighet vara orsaken till klådan. Antingen börjar man då ge det gamla fodret igen – som en provokation. Kommer klådan tillbaka inom två veckor vet vi att det är något hunden inte tål.

  Eller så kan man börja ge ett fodermedel i taget - tillsammans med allergifodret. Nötkött under två veckor, sedan kyckling under två veckor etc. Börjar hunden då klia sig får man undvika den maten.

  Om klådan istället kommer tillbaka när hunden är kortisonfri och äter enbart allergifoder – ja då är den sannolikt inte foderallergisk. Då ger du först det gamla fodret och ser om klådan blir värre. Blir den inte det, så behöver du inte ge allergifodret.

  Cortavance är en kortisonspray som lindrar klåda. Den är inte farlig även om det luktar lite.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!