• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är det bra att hunden äter gräs och rönnbär?

  Jag har en amstaffhane. Han blir ofta dålig i magen och får då fodret Acana som vi blötlägger timmar innan han äter. Han får Dentastick och tuggrullar och vi försöker ge bra godis med mycket köttinnehåll.

  Han äter gärna mycket gräs och även harbajs. Han slickar på allt och tyvärr har vi rönnbär i hela bostadsområdet som han gärna snor åt sig. Han får då och då lös avföring och diarré i några dagar. Då får han oftast Canicur i 1-2 dagar och ibland även veterinärfoder för matsmältningsproblem.

  Har han en känslig mage? Är det bra att han slukar i sig gräs? Är rönnbär giftiga? Grannhundar äter det utan bli dåliga.

  Han är snart 6 månader och vi vill börja ge honom mat morgon och kväll men klarar hans mage att gå från tre till två mål per dag? Är det något som vi inte bör ge honom?

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  När mag/tarmbesvär är av mer kronisk karaktär och återkommer hela tiden måste man försöka bena ut vad de beror på. Det du kan göra på egen hand är ett radikalare foderbyte. Blir han bättre på specialfodret för magproblem så fortsätt med detta en längre tid. Undvik allt annat under några veckor och se om magen blir stabilare. Inget tugg, inget godis.

  Fungerar det då bättre – lägg till en sak i taget för att se vad han tål. Parallellt tycker jag att du på en så pass ung hund ska lämna in ett avföringsprov för kontroll av parasiter och protozoer även om du avmaskat innan. Löser ni inte problemen själva på detta sätt – tag då hjälp av en mag/tarmintresserad smådjursveterinär.

  Råa rönnbär innehåller substanser som kan reta magen (försvinner vid kokning).

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!