• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Xoloitzcuintle

  Mexikansk nakenhund stod guden nära

  Bild 1292461

  Den mexikanska nakenhunden liknar egentldigen ingenting annat i hundvärlden. Det är en vänlig och lättsam ras.

   

  Ja, visst är det enklare att säga mexikansk nakenhund, än att försöka sig på det tungvrickande inhemska namnet på denna mellanamerikanska hundras. Rasen finns i tre varianter, stor, mellan och liten. De är mycket lika varandra, frånsett storleken!

   

  Mexikansk nakenhund anses vara mycket gammal och därför känns det logiskt att den placerats i urhundgruppen.

   

  Enligt muntlig tradition bland indianer i Mellanamerika livnärde man sig förr på bland annat hundkött, så de här hundarnas bakgrund kan tyckas lite dyster.

  Bild 1292463

  Bland urbefolkningen trodde man också att de hårlösa hundarna stod guden Xolotl mycket nära. Hundarna har också fått sitt namn av denna gud.

   

  De tidiga nakenhundarna hade en märklig uppgift, de skulle nämligen följa de döda till den sista vilan.

   

  I dag slipper den mexikanska nakenhunden detta ansvar. I stället är den en tyst, lugn, glad, uppmärksam och rask hund. Dess främsta uppgift i dag är att vara sällskapshund. Men den anses också vara en mycket duglig vakthund. Kan vara lite reserverad mot folk de inte känner.

   

  Den mexikanska nakenhunden har ett mycket särpräglat utseende och kan svårligen förväxlas med andra raser. En mycket charmig hundras!

   

  Rasens hemland är Mexiko.

   

  Färgen föredras enfärgad och mörk. Färgskalan varieras från svart, gråsvart, skiffergrå, mörkt grå, rödaktig, leverfärgad, brons eller gyllengul; det förekommer även fläckiga exemplar i ovan nämnda nyanser inklusive med vita fläckar.

   

  Det karakteristiska för rasen är att den är helt pälslös på kroppen. Det förekommer dock ett fåtal korta, sträva och tjocka hårstrån i vilken färg som helst på pannan och i nacken. Håret får inte bilda någon lång, mjuk tofts. Det förekommer även grövre hårstrån på tassarna och svanstippen. Avsaknad av hår accepteras.

   

  Storlek: a) Stor: Från 45cm till 55 cm; man accepterar upp till 60 cm för utmärkta exemplar. b) Mellan: Från 35 cm till 45 cm. c) Liten Från 25 cm till 35 cm. (Från Urhundsklubbens hemsida.)

   

  Läs mer om mexikansk nakenhund här: http://www.urcanis.com/xolo_upp.html

   

  Text och foto: Hans Norling

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!