• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Basenji

  Kraftpaket som har svårt att skälla

  Bild 1292062

  Den här vovven tyckte det var helt OK att posera för fotografen, även om det var svårt att stå stilla med tanke på att kompisarna sprang på fältet intill.

   

  Man tror att rasen kan vara 12 000 år gammal. Att den då räknas in under gruppen urhundar är inte så konstigt. Basenjin, med anor från Afrika, är en mycket elegant och vacker hund. Den är i dag främst en sällskapshund. Men i vinthundssporten lure coursing kommer deras egenskaper som jakthund fram! Då visar den både temperament, snabbhet och koncentration.

   

  Bortsett från att vi har att göra med en vacker och i formatet mycket behändig hund, har den ett par särdrag som är värda att nämnas. Detta "lilla kraftpaket" har svårt att komma till skall, vilket är en egenskap den delar med ett fåtal andra hundraser. I stället frambringar den andra ljud. Frånvaron av skall är för övrigt en egenskap som rasen delar med sin urfader, vargen.

   

  Ett annat särdrag är svansen, som ligger som en kringla på ryggslutet.

   

  Den första representanten för rasen kom till Europa redan 1895. Men först på 1930-talet kom individer till Europa som överlevde och rasen började etableras. Till Sverige kom rasen 1951 och 1977 bildades Svenska Basenjisällskapet.

   

  Utöver den nämnda lure coursingen finns det massor av aktiviteter som passar fint för en basenji. Den både gillar och behöver ordentligt med motion, till exempel i form av promenader eller cykling. Man kan köra viltspår med dem, agility, lydnad och vanligt spår. Även de övriga bruksgrenarna är värda att prova med en basenji.

   

  En basenji blir normalt mellan 13 och15 år gammal.

   

  Hanarna i rasen ska vara maskulina och väga cirka 11 kg och vara 43 cm höga. Tikarna ska naturligtvis vara feminina och ha en vikt av cirka 9,5 kg och ha en höjd på 40 cm. Rasens godkända färger är röd, svart, tricolor och brindle, alla med vita tecken. Det måste finnas vitt på bröstet, tassarna och svanstippen och de kan också ha bläs , krage och vita ben. Det vita får inte gå in i grundfärgen på kroppen.

   

  Länktips: Svenska Basenjisällskapet, http://www.basenji.se/

   

  Text och foto: Hans Norling

   

  Kringla. Ett av basenjins utmärkande drag är den lustiga svansen.

  Vacker. Basenjin är, fastän den är liten, en mycket vacker hund.

  Fullt ös. När basenjin får komma ut på lure coursing-fältet visar den att de jakliga egenskaperna finns kvar, även om rasen i dag mest används för sällskap och för utställning. De här små kraftpaketen har verkligen förstått vad det handlar om!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!