Jag vill ha reda på alla de eventuella komplikationer som kan uppstå för en hanhund efter kastrering. Vad händer med kroppen då ett hormon saknas? Hur påverkas de andra hormonerna? Kan det ge bieffekter i form av sköldkörtelproblem, för tidigt åldrande eller någonting annat? Finns det några forskningsresultat i detta ämne?
Veterinär Erik Lundberg svarar:
Det finns omfattande undersökningar på både effekten av kastration och vad som händer vid riktigt tidig kastration, på unga hundar. Gemensamt för dessa studier är att man inte kan påvisa några större skillnader alls. Man har trott att längdtillväxt m m skulle ändras lite – men det går inte att visa när man verkligen försöker vara objektiv.
En dokumenterad effekt är ökad aptit. Eftersom ämnesomsättningen ofta sjunker lite kan resultatet bli övervikt om man inte ser upp. En annan bieffekt är att pälsen kan förändras. Ökad fällning och färgförändringar kan ske.
Den tredje bieffekten som dyker upp någon gång och som kan vara besvärlig är urinläckage. Det kan framför allt drabba hundar som har en stor prostata som tryckt på urinblåsans slutmuskel. Då prostata krymper efter kastration minskar trycket och ett urinläckage kan uppstå. Förutom dessa negativa effekter finns många positiva. Generellt mår de flesta hanhundar betydligt bättre som kastrater.
Genom att ge p-staven Suprelorin till din hanhund kan du “prova-på”-kastrera under cirka ett halvårs tid. Staven löses sedan upp och effekten försvinner. Är du nöjd kan ni sedan kastrera kirurgiskt.