Jag var för några veckor sedan till veterinären och fick då veta att min hund, en schäferhane på 7 år, fått grå starr på båda ögonen. Vänster öga ser han inget på och med höger öga reagerar han på ljus och mörker. Trots detta klarar han sig bra och ibland upplever vi det som att han kan se mer än vi fått uppgift om. Han har inte heller någon bakomliggande sjukdom som orsakat detta problem.

Det går att operera, men varför måste man operera båda ögonen och inte bara ett? Finns det någon medicinsk orsak? Vi har ringt till ett djursjukhus i Mellansverige som gör denna typ av operationer, men där opererar man endast bägge ögonen och naturligtvis blir då kostnaden dubbel. Försäkringen vi har täcker tyvärr inte den typen av ögonproblem och en operation blir då väldigt dyr. Hur är chansen att operationen lyckas?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Grå starr, att linsen blir grumlig, är en vanlig ögonsjukdom hos hund. Ofta finns ärftliga faktorer bakom, ibland diabetes eller ögonskador. På människa är det ganska lätt att operera starr idag, människans öga reagerar förvånansvärt lite på det kirurgiska ingreppet.

En hund är mycket känsligare i sina ögon och kan reagera våldsamt. Eftervård och medicinering är betydligt mer omfattande på hund, resultatet brukar bli hyggligt i 75–80 procent av fallen.

Jag känner inte till någon medicinsk anledning till att båda ögonen skulle opereras samtidigt, diskutera detta direkt med den veterinären som eventuellt skall operera.

Många hundar som blir synskadade har ganska små bekymmer av sitt handikapp. De är duktiga på att kompensera med andra sinnen, de flesta hundar med starr opereras inte alls. Om er hund fungerar bra i vardagen finns det kanske ingen anledning att göra en stor och dyrbar operation.