Jag vet att choklad är farligt för hundar, men jag skulle vilja veta varför, för vi är några som diskuterar detta.
Veterinär Erik Lundberg svarar:
Djurarter är olika känsliga för olika ämnen. Det kan ha att göra med nedbrytningen, där exempelvis katt har svårt att bryta ned paracetamol (Alvedon), eller med ämnets effekt på cellerna. Hund reagerar kraftigt på ämnet Teobromin i choklad, de får kräkningar, hjärtklappning och kramper.
Dosen är naturligtvis avgörande för eventuell reaktion.
Den mörka, kakaorika choklad som blivit allt populärare är farligast. Redan efter cirka 25 gram 76-procentig mörk choklad till en 10 kg tung hund kan förgiftningssymtomen bli uttalade.
Har hunden fått tag i en kartong praliner med “mjölkchoklad” (lågt kakaoinnehåll) och fyllning kan den äta kring 250 gram per 10 kg hund innan symtomen kommer. Så håll julchokladen borta från vovven!