Jag har en flatcoated retriever hane som är drygt 10 år. Sedan två år tillbaka är han halt från och till, men sedan förra sommaren har hältan och stelheten hos honom blivit värre. Det är vänster framben som hältan sitter i och vi lider naturligtvis med honom. Vi har röntgat både vänster och höger armbåge + höft med frågeställning artros, men vår veterinär menar att det inte syns så stora pålagringar att det bör orsaka hältan. Sägas ska att hunden inte verkar ha ont, men vid lite längre promenader haltar han mera synligt.

I höstas åt han inflammationshämmande medicin en längre tid utan att det förbättrade hans tillstånd nämnvärt. Han har även ätit långa kurer av antibiotika på grund av kronisk erlichios, som han haft 4-5 år.

Min fråga gäller om jag kan ge min hund glykosaminer för att underlätta hans hälta, även om han inte helt klart visar grav artros. Min veterinär var tveksam till detta i höstas. Nu äter hunden inte några mediciner sedan två månader tillbaka då han avslutade en fyrtio dagars antibiotikakur. Han är frisk för övrigt, äter bra, är lekfull och sover mer än tidigare. Han får fyra promenader om dagen, med minst en skogspromenad där han kan springa av sig – och då syns hältan allra minst. Vi försöker att hålla honom i trim och han är inte överviktig, men stor och muskulös. Skulle vilja hjälpa honom mot hältan och tror att glykosaminer kanske skulle vara bra. Vad tror du?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Glukosaminoglykaner kan du gärna prova på egen hand. Många hundar blir påtagligt förbättrade av detta kosttillskott.

Det är positivt att han inte har större förändringar på röntgen men det finns andra sjukdomar än artros som kan ge hältor.

En drygt 10 årig flatcoated retriever motsvarar en människa på väg in i pensionsåldern, många av oss har lite stela leder och muskler då.

Diskutera med din veterinär om ni skall prova andra antiinflammatoriska läkemedel. En del hundar tycks svara bättre på vissa mediciner.

När det gäller “ehrlichiosen” – som numera heter Anaplasmos – har det kommit nya diagnostikmetoder. Förr letade vi bara antikroppar som visade om djuret haft kontakt med bakterien.

Idag tas även ett blodprov för att leta Anaplasma-DNA. Man kan då se om bakterien finns kvar i kroppen. Gör den det behandlar man med antibiotika. Är bakterien borta kan man hos vissa hundar behöva behandla den immunologiska/inflammatoriska reaktion som bakterien satt igång. Det kan ske antingen med värktabletter eller kortison.