• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min schäfer hänger med ena örat!

  Jag har en shäfer på 1 ½ år, renrasig. Han brukar ibland under en halv dag hänga med ena örat. Jag brukar ta och torka med hushållspapper lite försiktigt, tror att det kan vara det som irriterar på honom. Det luktar inget illa på öronen. Detta kan varierar från öra till öra. Är det någott som man ska göra då och då, ifall hur ofta, eller finns det något annat man kan göra?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Jag tror att din hund kan ha lättare inflammationer i öronen som kommer och går. Det vore bra om din veterinär kan undersöka honom.

  Tills du får en tid tycker jag du kan skölja öronen med ett receptfritt öronrens. Det finns att köpa på apotek, hos veterinär och i fackhandeln. Som du skriver skall man vara ytterst försiktig med papper och tops så att örat inte retas av rengöringen.

  När du tittar ner i ytterörat på din hund kan du bara se den yttersta delen. Hörselgången vindlar sig nedåt och vrider sig i en tvär böj in mot huvudet. Den delen kan man bara se med ett särskilt öroninstrument.

  Ofta sitter öroninflammationer och sekretmassor i denna, innersta del. Ibland luktar öroninflammationer illa, men inte alltid. Lukten beror på att bakterier eller jästsvampar bryter ned vaxerna i hörselgången.

  Lämnar man lindriga öroninflammationer obehandlade förändras vävnaderna i hörselgången efter hand. Huden blir skrovlig, förtjockad och gångarna allt stelare.

  Till slut har man ett kroniskt förändrat öra som alltid kommer att vara mer eller mindre inflammerat.

  Därför är det viktigt att kontrollera även lättare besvär om de pågår under en längre tid, så att kroniska sjukdomar undviks. Det är också viktigt att efteråt kontrollera örat så att inflammationen verkligen blivit bra av behandlingen.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!