• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hunden kräks!

  Jag vore tacksam för ett svar på följande fråga: Det gäller en welch terrier, hanhund, 4 år, pigg och kry. Han får mat en gång per dag, hundfoder, klockan 16 på eftermiddagen. Dessutom någon pinne hundgodis under dagens gång.

  På senaste tiden har han på morgonen eller förmiddagen kräkts, några dagar i veckan. Det är ett ljusgult skum, utan matrester. Det påminner om skummet som blir när man vispar ägg. Det luktar inget och sugs lätt upp med hushållspapper. Vad kan det bero på?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Lätta irritationer i magsäcken med åtföljande kräkningar är vanligt hos hundar. Förutsatt att hunden mår bra i övrigt och inte tappar i vikt är det några saker du bör prova själv först.

  Parasiter, inälvsmask, kan orsaka inflammationer i mag-tarmkanalen. Om din hund inte är avmaskad regelbundet köper du ett avmaskningsmedel (receptfritt) på apoteket och behandlar enligt anvisning. Om han redan är avmaskad nyligen, eller om det inte hjälper, fortsätter du med dietåtgärder. Du kan prova att dela upp maten på flera mål per dag, exempelvis morgon, eftermiddag och ett litet kvällsmål.

  Foderbyte till en mer skonsam kost under en period kan vara bra. Kanske kan det vara någon del i fodret han inte tål längre. Det finns många bra särskilt magvänliga fullfoder att köpa idag, både hos veterinär och i fackhandeln. Hemlagade alternativ brukar vara baserade på 2/3 kokt ris och 1/3 kokt fisk eller kött.

  Om din vovve fortsätter att kräkas trots avmaskning och dieter får du lov att kontakta din veterinär. Magsårsbakterier (Helicobacter) finns även hos hund och kan behöva läkemedelsbehandling. Det finns även flera typer av inflammationer i mage och tarm som är viktiga att diagnosticera korrekt. Specialdieter kan då behövas under lång tid och medicineringarna kan bli långvariga.

  Ibland kan även allmänsjukdomar eller nedsvalda föremål ge kräkningar.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!