• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag fick aldrig veta vad som var fel!

  Jag hade en collie på 7,5 år som fick kraftig diarré i oktober förra året. Det varade i två dagar, sedan var avföringen lös i en vecka. Hunden fick tabletter mot infektion, men blev inte bättre. Därefter började han krysta onormalt ofta, avföringen var smal. Hunden gick på risdiet från och till.

  Jag ringde till djursjukhuset och fick återigen tabletter mot infektion, men de hjälpte inte. Han blev intagen för röntgen och endoskopi, fick kortison en månad och sedan var de onormala krystningarna borta, men avföringen fortfarande smal och hunden hade svårt att bajsa.

  I slutet av december åkte jag in akut med honom, då det var nästan stopp i tarmen, jag bad om nedsövning och underökning av tarmen. Han hade då bara en liten öppning och det kom blod och var ut. Det fanns inget att göra, han fick somna in från plågorna. Vad var det som hände?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  "Varför blev det så" undrar man ofta efteråt. I samband med en älskad väns svåra sjukdom och bortgång hamnar det mesta i gungning. Vi är ledsna, förtvivlade och hör inte, eller vill inte höra, vad veterinär och annan personal berättar för oss.

  Som veterinär är man ofta koncentrerad på djuret, har kanske fullt upp med andra sjuka akutfall i rummen intill och hinner inte ta all den tid man egentligen vill och behöver för att förklara svåra och ledsamma besked.

  Mitt bästa råd till er alla som drabbats och går runt med en klump i halsen och ett frågetecken i hjärnan är att skriva en rad till den veterinär som hade hand om fallet.

  Då har vi tid att i lugn och ro gå igenom journaler och ge ett bästa möjliga svar.

  Eftersom djur inte obduceras rutinmässigt kan dödsorsaken inte alltid säkert fastställas, men oftast brukar vi kunna ge besked om vad som hänt.

  När det gäller din colliehane var det något som påverkade tarmen så att den blev mycket smal. Det akuta förloppet hade varat i två månader men han hade alltid haft en lättirriterad tarm, något som inte är ovanligt hos collie. De mest troliga orsakerna är antingen en mer akut tumörsjukdom i ändtarmsområdet eller också slutstadiet av en kraftig kronisk inflammation, en
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!