Hur ska jag skydda våra hundar mot fästingar?

Vi har två hundar (tikar) som är mycket ute och vi hittar ofta fästingar på dem. Vi är lite osäkra på hur sent på året...

Vi har två hundar (tikar) som är mycket ute och vi hittar ofta fästingar på dem. Vi är lite osäkra på hur sent på året fästingfaran finns kvar, och vi undrar om man kan ge hundarna medel mot fästingar och löss året runt? Påverkas fertiliteten hos hundarna av t ex Frontline?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Fästingarna har i många områden blivit en svår plåga för både vilda och tama djur. Så fort temperaturen överstiger fyra plusgrader kan de bli aktiva och vara på jakt efter blod. Fästingförekomst och -säsong varierar därför mycket beroende på var i landet du bor. I sydligaste Sverige kan något förebyggande medel behövas i stort sett året om.

Anledningen till att hålla fästingarna borta från husdjuren är att de kan bära på smittsamma sjukdomar. Förr var det inte speciellt många fästingar som bar på smitta. Tyvärr är det så att när fästingarna sitter på exempelvis ett rådjur så sprider de smittämnen mellan sig. Det har lett till att fler fästingar idag bär på borrelia och andra sjukdomar.

Det finns idag flera olika medel mot fästingar och annan ohyra. Dels kontrollerade och godkända produkter på apoteket, dels en uppsjö med mer eller mindre effektiva alternativpreparat och hemmablandningar.

Många är, som du Björn, lite oroliga och tycker det känns obehagligt att sätta på insektsmedel och gifter på sin hund eller katt. Diskutera därför först med din veterinär hur vanligt det är med fästingöverförda sjukdomar i den trakt där du bor. Om risken är uppenbar får ni därefter försöka resonera fram ett lämpligt preparat att prova.

De receptfria medlen Frontline och Exspot är inte registrerade för användning på dräktiga tikar. Det beror inte på att de skulle påverka fertiliteten negativt utan på att man inte utfört studier på dräktiga djur.

I Skåne, där jag arbetar, är det idag mycket vanligt med fästingöverförda sjukdomar. På de allra flesta hundar fungerar något av de godkända fästingmedlen bra.

En del hundar får sällan fästingar och andra blir hjälpta av örtblandningar, vitlök eller andra huskurer. En helt ogiftig metod är att gå igenom hela hunden efter varje promenad och manuellt plocka bort eventuella fästingar!

Scroll to Top