• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Valpen tappar inte mjölktänderna!

  Vi har en liten dvärgspetsvalp som inte vill tappa sina mjölktänder. Vi har förstått att det är ganska vanligt hos dvärgspetsar, men får så olika råd om hur vi ska göra. Uppfödaren vill att vi ska söva henne och dra ut tänderna, från vänner och grannar har vi fått rådet om ben att gnaga på och att busa med henne med en trasa. Andra har sagt att det bara är att vänta så lossnar de av sig själva. Vad ska vi göra? Vi vill helst slippa söva henne.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Precis som du skriver är det vanligt att mjölktänderna inte lossnar som de ska hos flera av våra dvärghundraser. Vid enstaka tillfällen ser vi det också hos andra, större hundar. Oftast är det hörntänderna som inte släpper. Roten hos dessa hörntänder är lång, betydligt längre än kronan som du ser utifrån. Normalt ska roten luckras upp underifrån tills tanden bara sitter med en liten kort rotstump. Det är då den kan lossna när hunden gnager på ben eller om man kampar med den. Oftast faller den ut spontant.

  Hos de raser som har problem med mjölktänderna beror detta på att uppluckringen av roten inte fungerar. Tanden kommer då inte att lossna av sig själv. Den sitter kvar, påverkar bettet och blir en fälla för hår, matrester och tandsten. Man ska inte provocera fram ett brott av tanden, blir roten kvar så styrs den permanenta tanden fel.

  Dessa mjölktänder måste dras ut på ett korrekt sätt, vilket kräver en kort narkos.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!